≫ 

Starački domovi širom SAD izbacuju stare korisnike i šalju ih u prihvatilišta za beskućnike

Prema navodima, starački domovi naložili su zaposlenima da pokušaju da izbace manje profitabilne stanare kako bi napravili prostor za novu klasu mušterija koja će ostvariti veći prihod: pacijenti sa kovid-19

  • 3
Starački dom, demencija, starija osoba, žena Foto: Shutterstock

Starački domovi širom SAD izbacuju stare i nemoćne korisnike i šalju ih u prihvatilišta za beskućnike i u motele, piše Njujork Tajms.

Prema navodima, starački domovi naložili su zaposlenima da pokušaju da izbace manje profitabilne stanare kako bi napravili prostor za novu klasu mušterija koja će ostvariti veći prihod: pacijenti sa kovid-19.

Stari i nemoćni stanovnici prebacuju se u prihvatilišta za beskućnike, zapuštene motele i druge nebezbedne objekte, navode na desetine advokata za starije osobe, socijalni radnici i bivši rukovodioci staračkih domova.

Čini se da mnoge deložacije, poznate kao nenamenski otpusti, krše federalna pravila koja zahtevaju da starački domovi smeštaju stanovnike na sigurne lokacije i da im daju rok od najmanje 30 dana da se isele.

Više nego bilo koja druga ustanova u Americi, starački postali su simboli smrtonosnog uništenja krize izazvane korona virusom.

Preko 51.000 stanovnika i zaposlenih u staračkim domovima i ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje je umrlo, što predstavlja više od 40 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u SAD.

Video: Gledate i znate da se neki od njih neće vratiti: Emotivne ispovesti negovatelja iz staračkih domova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    21. jun 2020 | 22:37

    E to je pravo lice amerike i kapitalizma. Zivela Srbija.

  • фебо

    21. jun 2020 | 23:14

    Код нас то раде друкчије,пошаљу извршитеље,и комуналце

  • Pravednik

    21. jun 2020 | 22:33

    Kod nas to rade kulturnije: dva kupanja i tri promajice i vuruna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA