Haos u Švedskoj zbog korone: Roditelji ne šalju decu u škole, država preti socijalnom službom

Dok su škole prestale sa radom u mnogim zemljama, Švedska navodi da bi svi mlađi od 15 godina trebalo da nastave sa časovima

  • 0
Švedska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dok se u Švedskoj vodi debata oko toga da li je ova zemlja napravila grešku u borbi protiv korona virusa, zvaničnici traže od roditelja da šalju svoju decu u školu, iako pretnja od širenja zaraze i dalje postoji.

Dok su škole prestale sa radom u mnogim zemljama, Švedska navodi da bi svi mlađi od 15 godina trebalo da nastave sa časovima. Mnogi roditelji se međutim protive, ali i strahuju da bi to na kraju moglo da dovede do toga da im deca budu oduzeta, što je krajnja mera vlade, koja će se koristiti samo u ekstremnim scenarijima.

"Biznis insajder" piše o nekoliko slučajeva gde su roditelji odlučili da zadrže svoju decu kod kuće.

Mikaela Rajdberg živi u Stokholmu. Njen sin Ajzak ima cerebralnu paralizu i respiratorne poteškoće. Osmogodišnji dečak je ranije hospitalizovan zbog prehlada i gripa.

Ipak, njeni napori da nagovori školu da je bolje da njen sin bude kod kuće tokom epidemije nisu bili uspešni.

Švedski zdravstveni zvaničnici ne smatraju decu ugroženom grupom, čak ni onu kao što je Ajzak. Umesto toga, Rajdberg drži svog sina kod kuće od marta, uprkos instrukcijama, što je dovelo do toga da joj lokalne vlasti zaprete socijalnom službom.

I Eva Panarese, majka dvoje dece, svoju decu drži kod kuće kako bi zaštitila muža koji je nedavno imao upalu pluća.

Kaže da su se njene ćerke preko volje vratile u klupe za završne ispite, a tokom epidemije su joj redovno stizali mejlovi u kojima je traženo da se deca vrate.

Švedska agencija za javno zdravlje navodi da ne postoji naučni dokaz da će zatvaranje škola zaustaviti širenje korona virusa.

Dodaje da bi tako nešto imalo negativan uticaj na društvo, pošto bi mnogi roditelji imali problema da pronađu nekog za čuvanje dece. U tom slučaju, u većem riziku bi bila druga grupa ljudi, babe i dede.

Švedska ima jaka uverenja u prava deteta, koja uključuju pravo na obrazovanje, i obično ne dozvoljava da se ono obavlja van škole.

Agencija stoga navodi da bi samo deca koja imaju simptome virusa trebalo da ostanu kod kuće.

Video: Ni pandemija nije zaustavila njegovu misiju: Vozi tricikl i predaje đacima u mobilnoj učionici

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA