≫ 

10 bombastičnih tvrdnji iz Boltonove knjige o Trampu: Da li je on novi Snouden?

Osim što tvrdi da je Tramp od Kineza zatražio pomoć kako bi pobedio na izborima ove godine, Bolton je izneo još najmanje devet tvrdnji zbog kojih neki sada ovog čoveka nazivaju i "novim Edvardom Snoudenom"

  • 1
Džon Bolton i Donald Tramp Foto: Profimedia/AFP

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u svojoj knjizi je izneo zabrinjavajuće i šokantne navode o predsedniku Donaldu Trampu. Osim što tvrdi da je Tramp od Kineza zatražio pomoć kako bi pobedio na izborima ove godine, Bolton je izneo još najmanje devet tvrdnji zbog kojih neki sada ovog čoveka nazivaju i "novim Edvardom Snoudenom".

Pomoć Kine

Bolton je u knjizi opisao razgovor između dva lidera Trampa i Si Đinpinga na samitu G-20 u Osaki 2019, kada je Tramp navodno rekao Đinpingu da su farmeri na američkom Srednjem Zapadu ključ njegovog reizbora u novembru, te zatražio da mu pomogne kupovinom američkih poljoprivrednih proizvoda, povezujući to sa obećanjem da će zauzvrat ukinuti neke carine na kinesku robu.

Kineski logori

Bolton je opisao i nekoliko slučajeva u kojima je Tramp umanjivao probleme u vezi sa Kinom nakon razgovora sa Đinpingom, posebno kada su u pitanju masovni koncentracioni logori koje Peging koristi kako bi "prevaspitao" ujujurske muslimane, prenosi Index.hr.

Nudio pomoć Erdoganu

U knjizi se navodi da je Tramp u decembru 2018. ponudio pomoć turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu oko istrage američkog ministarsta pravoduđa o turskoj banci povezanoj sa Erdoganom za koju se sumnjalo da krši američke sankcije prema Iranu. Tramp je navodno pročitao izveštaj o toj banci ovlaš, a onda rekao kako veruje da je potpuno nevina.

Rekao je Erdoganu da će se "stvar srediti" i objasnio da tužioci Južnog okruga "nisu njegovi, već Obamini ljudi".

Tramp i Erdogan Foto: Tanjug/AP

Kušner i mirovni pregovori

Pre nego što se pridružio Trampu u Beloj kući, Bolton kaže da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je preispitivao ulogu Džerada Kušnera, Trampovog zeta, u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku. Netanijahu navodni "nije bio oduševljen rasodelom zadataka".

Odlučivanje u Beloj kući kao "gađanje hranom"

Bolton kađe da su nedeljni sastanci na kojima se raspravljalo o raznim pitanjima, a kojima je Tramp predsedavao ličili na studentsko razbacivanje hranom. Bolton je u više navrata pisao o predsedniku koji pokazuje malo interesovanja za to kako funkcioniše federalna vlada.

Trampu se nisu sviđale sankcije protiv Rusije

Bolton tvrdi i da je Tramp uz dosta gunđanja privatno žalio zbog sankcija i drugih mera nametnutih Rusiji.

Razotrkio se pitanjem da li je Finska deo Rusije

Pre samita sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju, Tramp je svoje savetnike pitao da li je Finska deo Rusije ili je Finska "nekakav ruski satelit".

Na putovanju prema Helsinkiju, Tramp se zaustavio u Velikoj Britaniji kako bi se sastao s tadašnjom britanskom premijerkom Terezom Mej. Tokom tog sastanka, njen savetnik za nacionalnu bezbednost, govoreći o trovanju Sergeja Skripalja, rekao kako se radi o napadu na jednu nuklearnu silu.

- Tramp je potom pitao da li je Velika Britanija nuklearna sila, a ja sam znao da to nije bila šala - napisao je Bolton.

DZon Bolton Tanjug/AP, Pixabay

"Venecuela deo SAD"

Tramp je navodno u raspravama o rušenju režima Nikolasa Madura "insistirao na vojnim opcijama", rekavši savetnicima da je ta zemlja zapravo deo SAD. On je na sastanku u martu 2019. pitao vojne lidere zašto su SAD prisutne u Avganistanu i Iraku, ali ne i u Venecueli.

Tražio da novinari CNN budu "strpani u zatvor"

Kada je procurila vest o tajnom sastanku o Avganistanu u Trampovom odmaralištu u Bedminsteru, Tramp se požalio da je CNN izvestio kako se samit održava. Predsednik je rekao savetniku Bele kuće da pozove glavnom državnog tužioca Bila Baa i prenese mu njegovu želju da "uhapsi novinare, strpa ih na neko vreme u zatvor i onda zatraži da mu otkriju svoje izvore".

Pompeo možda i nije imao uvek lepe reči za Trampa

Nakon sastanka Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na kom se govorilo o nuklearnom sporazumu, državni sekretar Majk Pompeo navodno je imao ružne reči za Trampa.

"Novi Snouden"

Državi sekretar Majk Pompeo uporedio je Boltona s Edvardom Snoudenom, uzbunjivačem, bivšim radnikom obaveštajnih službi optuženim za špijunažu.

- Iskreno, jako rizikuje da bude krivično gonjen s objavom tih informacija. Svi smo videli šta se događa kada ljudi počnu da objavljuju poverljive informacije, kao Snouden. To što je Bolton uradio nije daleko od toga - rekao je Pompeo uoči objave knjige "The Room Where It Happed" (Soba u kojoj se to dogodilo).

Video: Sa Svetim pismom u ruci ispred spaljene crkve svetog Jovana: Tramp se obratio Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA