≫ 

Zapadni mediji imaju svoje teorije o Paradi u Moskvi: Zašto je Putin baš sad sve organizovao?

Zapad navodi da, iako je Rusija jedna od najteže pogođenih zemalja virusom, to nije sprečilo brojne lidere da se nađu na paradi

  • 4
Moskva, vojna parada Foto: Tanjug/AP

U Moskvi je danas povodom obeležavanja 75. godišnjice Dana pobede održana vojna parada, ali sa šest nedelja zakašnjenja zbog pandemije korona virusa. Iako je Rusija jedna od najteže pogođenih zemalja virusom to, primećuju zapadni mediji, nije sprečilo brojne lidere da se nađu na paradi, pa su to iskoristili kako bi uputili kritiku na račun Putina.

Kako piše "Sky news", veterani, stariji prenzioneri, proveli su poslednje dve nedelje u sanatorijumu nedaleko od Moskve u samoizolaciji kako bi danas mogli bezbedno da prisustvuju paradi.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na ovom portalu, korona virus nastavlja da pravi probleme za ekonomiju Rusije, a uz to je predsedniku Vladimiru Putinu opala podrška.

- To je razlog zbog kog je predsednik odlučio da proslavi sada, a ne kasnije. Parada predstavlja patriotsku podršku za koju se Putin nada da će obojiti izbore kada građani sledeće nedelje izađu na birališta. Ovo i neočekivana odluka popuštanja mera pre dve nedelje su populistički potezi. Podignite duh naroda, prigrabite ih na svoju stranu - navodi "Skaj njuz".

I sve to prethodni trenutku u kom će građani odlučivati o ustavnim promenama koji bi mogli da otvore put Putinu na vlada i posle 2024. godine.

Građani neće moći da se izjašnjavaju za amandmane pojedinačno, već jednostavno postoji opcija "da" ili "ne".

"Sky news" dalje navodi da i ako je postojala volja da se ogranizuje protest, za to sada nije bilo mogućnosti.

Video: Lukašenko nije hteo da bude pored Putina: Prošišao ruskog predsednika i stao kraj Tokajeva

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA