≫ 

"Rat" za Belu kuću i sve tajne porodice Tramp: Melanija je pomela Ivanku, Donaldovu mezimicu

Nova knjiga od 286 stranica otkrive sve detalje iz života Melanije Tramp. Knjiga ima više od 100 intervjua s ljudima iz Melanijinog okruženja, počevši od školskih kolega pa do Krisa Kristija, bivšega guvernera Nju Džersija, i iznosi argument da je Melanija posvećena vlastitom uspehu, baš kao i njen suprug

  • 1
Melanija Tramp Foto: Tanjug/AP

Knjiga “The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump” novinarke Meri Džordan otkriva nove detalje iz života Melanije Tramp koji američku prvu damu prikazuju u dosad neviđenom svetlu.

Džordan tvrdi kako je Melanija mnogo sličnija Trampu nego što mnogi misle i kako oboje imaju slične ciljeve, ali i kako je zanosna Slovenka trenutak Trampove pobede na predsedničkim izborima iskoristila u svoju korist. Kad je nakon Trampove pobede Melanjia odlučila još neko vreme da ostane u Njujorku, prva dama je svoju odluku obrazložila kako ne želi remetiti život svom tad 10-godišnjem sinu Baronu te ga upisivati u novu školu usred školske godine.

Njena odluka da sačeka s preseljenjem u Belu kuću imala je smisla, no nova knjiga reporterke Vašington Posta otkriva detalje iz života predsedničkog para. Džordan tvrdi kako je Melanija tu situaciju iskoristila za pregovore oko predbračnog ugovora koji je potpisala pre udaje za Donalda Trampa, prenosi Express.hr.

- Tramp je pobedio na izborima 2016, početkom 2017. bila je inauguracija, a sredinom 2018. promatrači u Beloj kući primetili su promjenu u raspoloženju prve dame. Predsednički bračni par je već tad dogovorio novi bračni sporazum, kakav je odgovarao Melaniji. Dok je čitav svet nagađao zašto supruga novoizabranog predsednika odbija preseljenje u Belu kuću, Melanija je donosila odluke koje su izazivale razne spekulacije. Umesto da sluša iskusne političke savetnike, ona donosi odluke sledeći vlastita uverenja - piše Meri Džordan.

U vreme dok je ona bila u Njujorku, njena poćerka i Trampova miljenica Ivanka Tramp postavljena je za savetnicu američkog predsednika. Upravo tokom tog perioda proračuni koji je trebalo da budu namenjeni za zaposlene Kabineta prve dame usmereni su u Zapadno krilo i prema Ivanki Tramp koja je navodno vršila pritisak na oca da preimenuje Kabinet prve dame u Kabinet prve porodice.

Donald Trump, Melania Trump, Donald Tramp, Melanija Tramp Foto: Tanjug/AP

Prema izvorima bliskim porodici Tramp, a prema pisanju Meri Džordan, Melanija Tramp tako nešto nije dopustila već je odlučila da postavi čvrste granice sa svojom poćerkom koja se previše opustila u Beloj kući.

- Ivanka je počela da se ponaša kao da je Bela kuća njen dom, a Melaniji se to nije ni najmanje svidelo. Kad su se ona i Baron napokon uselili, blokirala je sve Ivankine želje - napisala je Meri Džordan.

Melanija je želela vreme za sebe, kako bi razbistrila misli i odmakla se od svega što se zbivalo u to vreme, ali i da izmeni finansijski ugovor koji je imala s Trampom, nazvavši to “brigom o Baronu”, otkriva knjiga.

Predsedniku je bila potrebna prva dama pored njega, a ona je to iskoristila kao prednost za prepravljanje predbračnog ugovora i osiguravanje Baronove budućnosti. Želela je da ima napismeno da će njen sin imati iste finansijske mogućnosti i nasledstvo kao i troje Trampove starije dece: Don Jr, Erik i Ivanka. Melanija se pobrinula i da Baron ima dvojno državljanstvo, američko i slovenačko, što će mu omogućiti da radi u Evropi za Trampovu organizaciju kad za to dođe vreme.

Američke poreske obveznike je to koštalo više od 20 miliona dolara dodatno osiguranje za Melaniju i Barona tokom prvih šest meseci 2017, dok su živeli u Njujorku u trospratnom apartmanu u Tramp kuli na Petoj aveniji, jednoj od najužurbanijih ulica toga grada.

Uz to, Melanija je u tom razdoblju 21 put letela između Njujorka, Vašingtona i Floride u avionima Er Forsa, što je koštalo više od 675.000 dolara.

Switzerland Davos Forum Foto: Tanjug/AP

- Majka iz Njujorka, poznata po slanju tekstova napunjenih emodžijima, sad je pozvana da drži govore širom zemlje. Godinama su ona i suprug imali telohranitelja, ali sad su je 24 sata dnevno štitili agenti tajne službe. Oduvek je neko stajao na straži ispred njenih vrata, a brinulo ju je veliko neprijateljstvo prema suprugu - navodi autorka.

Naime, u prvom predbračnom ugovoru Tramp nije bio nešto darežljiv, prema nekim spekulacijama, Melanija bi u slučaju razvoda dobila 50 miliona dolara i verovatno neku od Trampovih nekretnina, plus godišnju alimentaciju i potporu za sina Barona. Ipak, činjenica da je u braku s Trampom duže od njenih prethodnica dala joj je za pravo da se bori za ono što joj pripada.

Sam Donald Trump u više je navrata u javnosti isticao važnost predbračnog ugovora. Ima iskustva, bio je pre Melanije u dva braka, s Ivanom Tramp i Marlom Mejpls. S iskustvom kakvo ima, Tramp je dobro osigurao svoje interese predbračnim ugovorom s Melanijom. Znala je da je kao prva dama dobila na pregovaračkoj težini.

- Trampovi prijatelji vršili su pritisak na Trampa da mu se što pre pridruži u Beloj kući znajući da ona ima smirujući učinak na eksplozivnog i nepredvidivog Trampa - navodi.

Knjiga od 286 stranica posvećena je u potpunosti Slovenki. Knjiga ima više od 100 intervjua s ljudima iz Melanijina okruženja, počevši od školskih kolega pa do Krisa Kristija, bivšega guvernera Nju Džersija, i iznosi argument da je Melanija posvećena vlastitom uspehu, baš kao i njen suprug.

Donald Trump, Melania Trump, Donald Tramp, Melanija Tramp Foto: Tanjug/AP

- Oboje su fanatični kreatori svoje istorije - navodi Džordan.

Koliko ima uticaja dokazala je i činjenica kad je izdala osuđujuću izjavu u vezi sa zamenicom savetnice za nacionalnu bezbednst Miru Rikardel, što je na kraju rezultiralo njenim otkazom. Ljudi koji rade u Zapadnom krilu kažu da su čuli kako Tramp kritikuje sinove Don Džuniora a i Erika, pa čak i ćerku Ivanku, ali niko se nije mogao setiti da je čuo da kaže bilo šta negativno o Melaniji.

Cenio je to da se nije hvalila svojim uticajem. U Beloj kući Tramp je osećao da je okružen ljudima koji neprestano vape za boljom pozicijom i koji su fokusirani na lični interes pa je Melanijinu odanost puno više cenio nego pre. Šon Spajser, prvi predsednikov direktor za komunikacije, ovako je objasnio:

- Melanija je vrlo zakulisna, ali neverovatno uticajna. Ona nije osoba koja bi mogla reći: ‘Zaposli ovu osobu, otpusti ovu osobu’. Ali ona daje do znanja predsedniku šta misli, a on vrlo ozbiljno shvata njen stavove - navodi.

Spajser se prisetio telefonskog razgovora koji je vodio s Trumpom nakon odlaska iz Bele kuće. Spajser je nešto koentarisao, a Tramp je odgovorio: “Znaš šta? Melanija kaže isto. U pravu si”.

- Melanija se nije bavila mnogim pitanjima, ali kad je nešto izgovorila, to bi imalo veliku težinu - navodi Spajser.

A da joj korona virus nije poremetio planove, predvodila bi skupljanje sredstava za nadolazeću predsedničku kampanju.

- Rekla je ljudima da želi da ponovo pobediti na izborima - piše Džordan, koja dalje navodi kako su ona i Trump gotovo pa isti.

- Ona je veoma slična suprugu - tvrdi Pulicerom nagrađivana Džordan, koja je 2003. intervjuisala Melaniju. Razgovor je bio posvećen Melanijijom odrastanju u Sloveniji. Reporterka Vašington Posta je zaključila da je Melanija Tramp jednako posvećena stvaranju mita o sebi kao i njen suprug. Ne smeta joj kad je predstavljaju da je mlađa nego što jeste, tvrdi da nije bila na plastičnoj operaciji, iako troje fotografa koji su radili s njom kažu da su videli ožiljke. Upisala je teške studije arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani, ali ih nikad nije završila, iako tvrdi da ima diplomu. Uz to, postoje sumnje da Melanija, kao što tvrdi, zna tečno da govori četiri ili pet jezika.

- Fotografi koji su s njom godinama radili, uključujući i one rodom iz Italije, Francuske i Nemačke, rekli su mi da je nikad nisu čuli da na tim jezicima izgovara više od nekoliko reči - tvrdi Džordan, koja smatra da prva dama govori dva jezika - maternji slovenački i engleski. Kad je upoznala Trampa, predstavila se kao supermodel, ali to je bilo daleko od istine.

Melanija Tramp Foto: Profimedia

Džordan je pronašla i dokaz o tome kako se predsednički par upoznao. Tramp ju je ugledao u noćnom klubu tokom Nedelje mode 1998. gde je bila s jednim poznatijim modelom. Pogled mu je bio fiksiran samo na nju, ali je ona odbila da mu da broj. Više izvora, uključujući i nemačkog modnog agenta za kog je Melanija te godine radila, tvrdi da se već tad pričalo da je Melanija u vezi sa Trampom.

Kako se sve više probijala u životu, tako je brisala ljude iz svog života. Bivša prijateljica iz Slovenije tvrdi kako joj se Melanija više nikad nije javila, a isto su potvrdili i njeni bliski prijatelji iz Njujorka.

- Iskoristila bi priliku i u to uložila veliki trud. Zatim bi nastavila dalje, bez osvrtanja - piše Džordan u svojoj knjizi čija je premijera bila 16. juna.

- Oboje su jako ambiciozni solo igrači, koji cene lojalnost više od svega. Ni Tramp, koji je stalno u javnosti, ni jako povučena Melanija nikad nisu imali bliskih prijatelja. Taj instinkt usamljenika prati ih u braku. Imaju odvojena kupatila u Beloj kući i kad god putuju, često su zajedno u istoj zgradi, ali ne i u istoj sobi. Zapravo, mislim da je ona povučena osoba kojoj je trebalo puno vremena da se prilagodi javnom životu - navodi autorka knjige.

Prema izvorima novinarke Džordan, Tramp i Melanija se uprkos svemu jako vole. Melanija je od početka podržavala Trampa u njegovim političkim ambicijama. Ona je bila ta koja ga je nagovorila da se kandiduje za predsednika.

- Znaš, Donalde, prestani da govoriš o ulasku u predsedničku trku i uradi to. Ako se kandiduješ, ti ćeš pobediti - ispričao je Rodžer Stoun, Trampov politički mentor.

Melanijino mišljenje bilo je ključno i prilikom donošenja odluke da Tramp uđe u kampanju s Majkom Pensom. Nakon što su proveli vikend družeći se s Pnesom i njegovom suprugom Karen, Melanija je bila uverena da je on bolji izbor od Kristija ili Njuta Gingriha.

Video: Tramp naredio Melaniji da se smeje: Ona nabacila najkiseliji osmeh na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA