Nemačka ostaje bez vernika: Sve manje hrišćana u crkvama

Crkveni velikodostojinici poručuju da se crkva mora promeniti

  • 9
biblija, sveštenik. pop, religija, katolici, katoličanstvo, vernik, krst, brojanica,

Foto-ilustracija: pixabay.com

Prošle godine dve hrišćanske crkve u Nemačkoj napustio je rekordan broj vernika, više od pola miliona, saopštile su Katolička crkva i Protestantska crkva u petak.

- Katolička crkva u Nemačkoj broji 272.771 vernika manje nego prethodne 2018. godine. To je 22 posto više izlazaka nego prethodne godine - objavila je Nemačka biskupska konferencija u Bonu.

Istovremeno je Protestantska crkva u Nemačkoj u Hanoveru saopštila kako 2019. broji 270.000 članova manje nego prethodne godine.

Ukupno u Nemačkoj nekoj od dve glavne hrišćanske crkve trenutno pripada oko 43 miliona građana, od 83 miliona koliko Nemačka broji stanovnika. To je za oko pet miliona manje nego 2012.

Predstavnici obe crkve su izrazili željenje zbog masovnog odlaska vernika iz redova crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promena unutar crkve.

- Ove brojke nas tište. Crkva se mora promeniti i to već sada čini - rekao je predsednik Veća nemačke Protestantske crkve Hajnrih Bedford-Strohm.

Predsednik Nemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je rekao kako se odlazak vernika iz redova crkve „ne da ulepšavati nikakvim rečima“ te da su potrebne „hrabre promene“ kako bi se proces odlaska vernika zaustavio.

Stručnjak za crkveno pravo Thomas Schueller je za Nemačku novinsku agenciju rekao kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabeleženi skandali sa seksualnim napastovanjem maloletnika.

- Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala - rekao je Schoeller.

On je naglasio kako žene posebno napuštaju crkvu razočarane „nespremnošću na promene“.

Prema podacima Instituta za svetonazore iz 2018, najveću skupinu s obzirom na pripadnost verskoj skupini činile su osobe bez veroispovesti, njih 31 milion, što čini 37 odsto stanovništva.

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz redova crkve. Pripadnici dve najveće crkve, katoličke i protestantske, u Nemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.

Nemačka Katolička crkva je od crkvenog poreza 2018. ubrala 6,7 milijardi evra, a Protestantska crkva 5,8 milijardi.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нема везе

    27. jun 2020 | 16:54

    Можда без хришћана, џамије су крцате

  • kizo

    27. jun 2020 | 17:59

    Zivim u Holandiji slicna situacija , nista nam ne hvali.A ko hoce da se zaludjuje verom neka to radi. A na zapadu je to licna stvar niko te ne zamara sa time dok se na Balkanu dokazuju u tome.

  • Aleksandar

    27. jun 2020 | 18:41

    Kao ime jedne dobre knjige Islamska republika Nemacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA