≫ 

Rusi plaćaju talibanima da ubijaju Amerikance u Avganistanu? Obaveštajci tvrde da Tramp zna za to

Islamski militanti i naoružani kriminalni elementi koji sarađuju sa njima, navodno su uzeli novac za ubistva, tvrde obaveštajci

  • 8
Avganistan izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

List "Njujork Tajms" objavio je tekst u kom se navodi da je Rusija navodno raspisala nagrade za talibane ukoliko ubiju američke vojnike.

Novine se pozivaju na informacije iz američkih obaveštajnih službi, koje su otkrile da su ruski đpijuni tajnu ponudili talibanskim militantima novac ako ubiju pripadnike NATO-a, odnosno američke vojnike uprkos pokušajima da se pregovorima okonča dugogodišnji rat koji besni godinama u Avganistanu.

Američki obaveštajci navodno su došli do informacija da je ruska jedinica, koja je povezana sa atentatima i operacijama u Evropi kako bi se destabilizovale zapadne zemlje, tajno nudila nagrade prošle godine za "uspešne" napade, piše "Njujork Tajms".

Islamski militanti i naoružani kriminalni elementi koji sarađuju sa njima, navodno su uzeli novac za ubistva, tvrde obaveštajci. Najmanje 20 Amerikanaca ubijeno je u borbama 2019. godine u Avganistanu, ali i dalje nije poznato koja ubistva su delo tih plaćenika.

"Njujork Tajms" tvrdi da su navodno otkrića obaveštajnih službi predočena u martu predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu, kao i Nacionalnom bezbednosnom komitetu u Beloj kući na sastanku službi. Zvaničnici su predložili nekoliko rešenja - od upućivanja diplomatske note Moskve uz zahteve da odmah prestanu sa tim radnjama do uvođenja novih sankcija.

Bela kuća se još nije odlučila kako će da reaguje, kaže neimenovani zvaničnik za "Njujork tajms".

Tramp kaže da nije obavešten

Tramp je demantovao danas tvrdnje lista "Njujork tajms" prema kojima je bio obavešten o nagradama koje je Rusija navodno raspisala za ubistva američkih vojnika u Avganistanu ali, i pored takvih saznanja, ni na koji način nije odgovorio Moskvi.

Direktor nacionalne obaveštajne službe takođe je rekao da takvo obaveštenje nisu dobili ni Tramp ni potpredsednik SAD Majk Pens.

U objavi na "Tviteru", Tramp je istakao da, sem njega i Pensa, o tome nije bio obavešten ni njegov šef kabineta Mark Medouz, i pozvao "Njujork tajms" da otkrije svoj za sada anonimni izvor, navodi Rojters.

Ne propuštajući priliku da njujorški dnevnik označi kao izvor lažnih vesti, Tramp je dodao da broj napada na američke trupe u Avganstanu nije veliki.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje "Njujork tajmsa".

I talibani demantuju navode

Portparol talibana Zabinulah Mudžahid demantovao je da militanti imaju "bilo kakve veze sa obaveštajnom službom" i rekao da je tekst "Njujork tajmsa" pokušaj da se naruši njihova reputacija.

- Navodi da postoji ovakva vrsta dogovora sa ruskim obaveštajcima su neosnovani. Naša ubistva i atentati traju već godinama unazad i sve smo obavili koristeći naše resurse. To se promenilo kada smo se dogovorili sa Amerikancima i njihovi životi su bezbedni. Mi ih ne napadamo - kaže Mudžahid.

Video: Avganistan: NATO konvoj pogođen u Kabulu, četvoro mrtvih, devetnaestoro povređenih

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    28. jun 2020 | 20:08

    Talibani ("verski učenici") su nastali za vreme rusko - avganistanskog rata od dece izbeglica koje su u izbegličkim kampovima učili veroučitelji iz Saudijske Arabije, a taj program je direktno finansirala vlada SAD.. Karma is a bitch 🙁

  • brcp

    28. jun 2020 | 19:38

    Pa samo vracaju amerima ;)

  • Karlo

    28. jun 2020 | 21:57

    Još jedna u nizu Američkih laži i propagandi!!!Nemogu da prihvate da je Rusija veća sila od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA