Naglo skočio nivo radijacije u Skandinaviji, Rusi tvrde da to nema veze sa njima

Senzori koji se obično koriste da detektuju nuklearna oružja otkrili su neobjašnjeno povećanje nivoa radijacije, koja, navodno, dolazi iz Sankt Peterburga

  • 3
Lenjingrad nuklearna elektrana Nuklearna elektrana Lenjingrad, Foto: Printscreen/Youtube/ StockFootageImage

Rusija je demantovala navode da je povećana radioaktivnost kod zemalja Skandinavije stigla iz te države, navode svetski mediji.

Senzori u Švedskoj detektovali su porast prisustvo nuklearnih čestica u blizini Baltičkog mora, prenose svetski mediji.Kako se navodi, ustanove u Švedskoj detektovale su tri izotopa Cs-134, Cs-137 i Ru-103, koji su povezani sa nukleanom fisijom i prisutni su u znatno višim količinama od uobičajene.

Senzori koji se obično koriste da detektuju nuklearna oružja otkrili su neobjašnjeno povećanje nivoa radijacije, koja, navodno, dolazi iz Sankt Peterburga.

Portparol organizacije zadužene za praćenje nuklearnih aktivnosti CTBTOA istakao je da je radijacija "bez sumnje" nastala nuklearnom fisijom odnosno procesom kojim se stvara nuklearna energija. Povećano zračenje zabeleženo je i na teritoriji skandinavskih zemalja Finske, Danske i Norveške.

Porparol državne ustanove Rosenergoatom koja se bavi nuklearkama izjavio je da dve elektrane na severu zemlje, za koje se sumnja da su "krivci" za povećani nivo radioaktivnosti, rade normalno.

Elektrana Lenjingrad u blizini Sankt Peterburga i Kola elektrana u blizni Murmanska funkcionišu uobičajeno i nivo radioakivnosti nalaze se u normali, kaže portparol a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Institut za javno zdravlje u Holandiji, međutim, saopštio je da je analizirao rezultate iz nordijskih zemalja i zaključio da su radioaktivni izotopi došli iz pravca zapadne Rusije, prenosi "Dejli Mejl".

- Ove čestice su veštačke, odnosno napravio ih je čovek - navela je ta agencija i dodala da "specifična lokacija ne može biti indentifikovana zbog ograničenog broja podataka".

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podesen

    29. jun 2020 | 17:47

    Nece nista da vam fali, nama bacili 15 tona uranijuma i koprcamo se, a vi tu kao povecan nivo zracenja, ma ajte molim vas, to je dobro za vas, tako su nama rekli.

  • Nikola

    29. jun 2020 | 09:49

    A jok skandinavci su stvorili zračenje, pa kod njih su sve elektrane na vetar i sunce.

  • Sulejman poturica

    29. jun 2020 | 09:22

    Zapadna propaganda imaju oni svojih starih nuklearki vise nego Rusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA