Poljaci 12. jula biraju predsednika između Andžeja Dude i gradonačelnika Varšave: Evo ko je favorit

Obojica kandidata krenula su u izbornu kampanju još u nedelju uveče, odmah nakon što su poljske televizije saopštile ishod procena na osnovu anketa na biralištima

  • 0
Andžej Duda Foto: Tanjug/AP

U prvom krugu izbora za predsednika Poljske održanim u nedelju, nakon prebrajanja glasova sa 99,78 odsto birališta, kandidat vladajućih konzervativaca i sadašnji predsednik Andžej Duda osvojio je 43,67 odsto glasova i ide kao favorit u drugi krug. Protivnik će mu biti liberalni opozicioni popularni gradonačelnik Varšave, Rafal Tšaskovski, kome je glasove dalo 30,34 odsto Poljaka koji su izašli na izbore, saopštila je Državna izborna komisija.

Poljsku pred drugi kruga predsedničkih izbora 12. jula čekaju dve nedelje intenzivne i brutalne kampanje jer vladajuća stranka Pravo i Pravda nastoji da Duda po svaku cenu bude izabran na još jedan petogodišnji mandat, a pokušava da ubedi Poljake kako bi izbor šefa države iz redova opozicija uveo Poljsku u haos, a vlada ne bi bila u stanju da obezbedi građanima pomoć za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Opozicioni kandidat Rafal Tšaskovski nastoji da za drugi krug obezbedi podršku birača nezavisnog kandidata, TV voditelja Šimona Holovnje, koji je osvojio 13,85 odsto glasova u prvom krugu, a može da računa i na sigurnu podršku poljske levice, čiji je kandidat, svojevremeno prvi javni gej poslanik u Poljskoj, Robert Bjedronj uspeo da osvoji 2,21 odsto glasova.

- Boli nas totalni monopol ove vlasti koja je politizovala sve institucije, koja je politizovala kontrolne institucije da je danas jako teško tražiti od vlade da polaže račune. Pred nama su vrlo teške odluke kako da izađemo iz COVID krize. Kad gledamo poslednje odluke vlade teško je da budemo optimisti. Zato nam je danas potrebna ravnoteža, a ne monopol jedne vlasti - kazao je na izbornom mitingu u Plocku Tšaskovski.

Rafal Trzaskowski Rafal Tšaskovski U drugi krug ide i gradonačelnik Varšave Foto: Tanjug/AP

Obojica kandidata krenuli su izbornu kampanju ne gubeći trena još u nedelju uveče, odmah nakon što su poljske televizije saopštile ishod procena na osnovu anketa na biralištima, čim su zatvorena u 21 čas, a u ponedeljak ujutru je predsednik Duda već dao opširni predizborni intervju državnom Poljskom radiju.

- Ako neko misli da će to biti blagonaklone kontrole pogrešno misli. To će biti jedno veliko blokiranje čiji cilj će biti rušenje vlade. To bi bila teška vremena za našu zemlju - kazao je predsednik Duda povodom najave Tšaskovskog da želi da bude predsednik koji će zajedno sa Poljacima kontrolisati vladu i terati je da transparentno polaže račune za svoje odluke, između ostalog i o velikom budžetskom deficitu zbog pandemije od oko 23 milijarde evra.

Rekordan odziv u prvom krugu

Odziv Poljaka u prvom krugu predsedničkih izbora bio je rekordnih 64,4 odsto, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Silvester Marćinjak.

Prema komentarima poljskih analitičara, ishod neizvesnog drugog kruga, u kome ankete daju prednost na nivou statističke greške ili Dudi ili Tšaskovskom, zavisiće pre svega od toga koliko opozicija uspe da mobiliše one od 30 miliona registrovanih birača koji ne žele da daju svoj glas sadašnjem predsedniku.

Jedini predsednik Poljske posle pada komunista koji je izabran na dva mandata i jedini kome je pobeda pošla za rukom već u prvom krugu 2000. godine, Aleksandar Kvašnjevski, kazao je radiju TOK FM da predsednik Duda jeste favorit drugog kruga, ali da se ne bi kladio na njega, jer za razliku od Dude, Tšaskovski ima bogat rezervoar dodatnih glasova Poljaka koji u prvom krugu nisu glasali za njega.

- Tšaskovski sada mora da se skoncentriše na budućnost, a ne na ono što mu nameću, ocenu vlada Građanske platforme od 2007. do 2015. godine - kazao je Kvašnjevski.

Bivši predsednik Poljske iz redova levice istakao je da, ako bude izabran ponovo Andžej Duda, ne očekuje nikakve promene.

- Lider Prava i Pravde Kačinjski odlučio je da svoj projekat 'orbanizacije' Poljske dovede do kraja. Radi se o tome da od nas napravi Mađarsku gde imamo jake vlade sa nesumnjivim sklonostima ka autoritarnom, velike restrikcije opozicije, slobode medija i nezavisnih sudova - kazao je Kvašnjevski.

Analitičari upozoravaju da u drugom krugu može da se očekuje i ponavljanje scenarija po kome je brat blizanac Jaroslava Kačinjskog, pokojni Leh Kačinjski, postao neočekivano predsednik 2005. godine, kada je njegova stranka tik pred održavanje drugog kruga proširila lažnu vest da je deda favorita u drugom krugu, kasnije premijera Donalda Tuska, lidera Građanske platforme, bio za vreme rata dobrovoljac u Vermahtu.

Dok je Tusk uspeo da objasni da je njegov deda kao pripadnik kašupske manjine oko Gdanjska 1944. godine prinudno bio mobilisan u Vermaht, kao tada i ostali Kašubi, a prvom prilikom dezertirao, počela je izborna ćutnja, održani izbori, a Tusk je ostao u opoziciji da bi 2007. godine uspeo da pobedi sa svojom Građanskom platformom na parlamentarnim izborima i narednih osam godina vodi poljsku vladu.

- Drugi krug je uvek brutalniji. Mislim da će Pravo i Pravda izmisliti nešto kao svojevremeno 'dedu iz Vermahta' i ta igra će biti vrlo brutalna. Treba sačuvati ledeni mir - kazala je portalu Virtualna Polska prethodnica Tšaskovskog na čelu Varšave Hana Gronkjevič Vals.

Politikolog Artur Vrubleski za državnu poljsku televiziju posavetovao je predsedniku Dudi da pokuša u drugom krugu da prikaže Poljacima izbore kao izbor budućnosti Poljske i izbor između mister Dude i her Tšaskovskog.

- Može se prikazati izbor između atlantske opcije, proameričke i evropske opcije, možda nemačke, nemačko-ruske. Rafal Tšaskovski kritikuje sve velike infrastrukturne projekte koje podržava Duda, a takođe i Amerikanci koji žele da ih finansiraju. Osu podele ilustrovao bih sukobom mister Dude protiv her Tšaskovskog - kazao je Vrublevski.

Konačne zvanične rezultate prvog kruga predsedničkih izbora održanih u nedelju Državna izborna komisija saopštiće u utorak ili u sredu ujutru.

Video: Snimak momenta kada je gradonačelnik izboden nožem

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA