Kina izglasala novi kontroverzan zakon za Hong Kong: EU žali zbog ove odluke

Mnogi ovaj zakon smatraju paravanom za obračun sa disidentima i opozicijom

  • 3
Hongkong protest Tjananmen Foto: Tanjug/AP
Hongkong protest Tjananmen Foto: Tanjug/AP

Kina je zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je novinarima da je zakon usvojen.

Rekao je da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primenjivati retroaktivno, piše AP.

- Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spreči ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude oruđe za podelu zemlje - rekao je Tam.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine jednoglasno je izglasao i potvrdio usvajanje zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, preneli su mediji u tom gradu.

Cilj zakona je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemesečnih antivladinih protesta prošle godine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

EU izrazila žaljenje zbog usvajanja zakona u Kini

Evropska unija je izrazila žaljenje zbog usvajanja zakona i najavila sankcije Pekingu.

- Žalimo zbog ove odluke. Ovaj zakon bi mogao da ozbiljno naruši visoki stepen autonomije Hongkonga i štetno utiče na nezavisnost sudstva i pravnu državu - rekao je na konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Peking rizikuje "veoma negativne posledice, posebno po poverenje kompanija, po ugled Kine i percepciju javnog mnjenja u Hongkongu i na međunarodnom nivou", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski zvaničnici su imali video konferenciju sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom na kojoj su razmotrili situaciju u Hongkongu i tenzije na Korejskom poluostrvu. 

- Prava i slobode stanovnika Hongkonga moraju biti u potpunosti zaštićeni - istakla je predsednica Evropske komisije.

Odluka Kine "nas mnogo brine", dodala je ona i precizirala da će EU "u konsultacijama sa međunarodnim partnerima razmotriti kako će reagovati".

Evropski parlament zatražio je od EU uvođenje sankcija kineskim liderima ukoliko usvoje taj zakon. Poslanici su takođe preporučili "uspostavljanje sistema 'spasilačkih brodova' za građane Hongkonga u slučaju daljeg pogoršanja ljudskih prava i osnovnih sloboda".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturica

    30. jun 2020 | 13:33

    Cuj evropa zali najvece zlo posle nato fasista,sta imaju oni da se u najvecu zemlju mesaju ljubomorni su sto su kinezi ekonomski ojacali a evropska privreda slabi to im smeta.

  • Bole

    30. jun 2020 | 14:07

    Dok EU sluša baba Angelu, Kina će svakim danom biti sve jača i moćnija.

  • alex roth

    30. jun 2020 | 18:22

    zapadne drzave, pod moranjem,nikako da shvate da je hong-kong kineska zemlja a ne kao sto je bio engleska prcija.prosla je okupacija engleske kolnijalne drzave i taj deo otete kineske zemlje je vracen vlasniku sto zapadnim i dalje kolonijalno zaludjenim zemljama bednoga sistema ne ide nikako fekalne mozgove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA