≫ 

Austrijski parlament uskoro o zabrani ustaškog okupljanja u Blajburgu

Ove godine komemoracija nije održana zbog korona virusa

  • 1
Ustaško okupljanje u Blajburgu Foto: Profimedia/AFP

Austrijskom parlamentu podneta je danas nova inicijativa za zabranu ustaškog okupljanja u Blajburgu.

Sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), podnele su zajedničku inicijativu krajem prošlog meseca koja je početkom juna u Odboru za unutrašnja pitanja povučena sa zahtevom na doradu.

Sada je dorađena verzija inicijative, prema rečima poslanice Socijaldemokratske partije (SPO) Sabine Šac, predata ponovo Odboru za unutrašnja pitanja.

- To da su Narodna partija (OVP) i Zeleni na prošloj sednici Odbora za unutaršnja pitanja odložili usvajanje inicijative me je iznenadilo. Ali pritisak se isplatio i raduje me što smo mogli da se dogovorimo da ministru unutaršnjih poslova damo jasan nalog za delovanje da konačno zabrani ustaško okupljanje - istakla je Šacova.

Inicijativa je dorađena i sa zahtevom SPO i Neos-a da se zabrane kupovine nekretnina od strane organizatora, kako bi se olakšala zabrana okupljanja.

Ove godine komemoracija u Blajburgu, zbog korona virusa, nije mogla da se održi, a organizatori su planirali da se održi svakako iduće godine.

- Činilo se do sada da samo pandemija može da spreči ovo desničarko okupljanje. Imamo, međutim, istorijsku odgovornost da sprečimo takve skupove - poručila je Sabine Šac.

Video: Smrt fašizmu! složno uzvikivali građani Sarajeva na protestu zbog mise za Blajburg

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA