Neverovatna priča: Kako je havajska košulja postala simbol i uniforma američke ekstremne desnice

Na koji je način američka alt-desnica povezala laku komediju iz osamdesetih sa građanskim ratom koji, veruju oni, samo što nije počeo, i kako su to onda povezali sa havajkama i eskimskim igluima?

  • 7
Alt-desnica, Alt-desničari, Protest, Vašington, havajske košulje

Američka alt-desnica prisvojila je havajsku košulju kao svoju „uniformu“. Foto: Guliver/Getty Images/Karen Ducey

Supkultura savremene zapadne ekstremne desnice po mnogo čemu je specifična, i često zna da iznenadi ljude sa strane.

Da glorifikuju jednu srpsku pesmu iz vremena rata u Bosni, „Karadžiću, vodi Srbe svoje“, da je zovu „Serbia Strong“ i da njeno pominjanje na internetu uvek prati komentar „Remove Kebab“ (čime se implicira etničko čišćenje muslimana), naša šira javnost je saznala tek posle jezivog terorističkog napada na Novom Zelandu, kada su napadači u živom prenosu puštali tu pesmu.

Novislava Đajića, koji u tom spotu svira harmoniku, obožavaju zapadni ekstremni desničari, zovu ga „Dat Face Soldier“, i čovek je mim na „4chan-u“. Sve se to u proteklih 10-15 godina odigralo, a da nismo ni primetili.

Barem ne većina nas; posebno ne ono što se odigravalo na američkoj alt-desnoj sceni (alt-desnicu, ili alternativnu desnicu, teško je definisati, ali se radi o internetskom fenomenu i jednoj potpuno modernoj verziji krajnje desnice i belačkog nacionalizma).

Alt-desnica, Alt-desničari, Protesti, oružje, Mičigen

Američka alt-desnica prisvojila je havajsku košulju kao svoju „uniformu“. Foto: Profimedia/JEFF KOWALSKY

Može se reći da su zapadni alt-desničari prisvojili našu pesmu i načisto joj promenili kontekst, na takav način da ju je sada nemoguće drugačije posmatrati; ali ta pesma je već sama po sebi sporna jer je šovinistička, i za Hrvate i Bošnjake veoma uvredljiva.

Mnogo gore su prošli sami Amerikanci kojima su njihovi alt-desničari praktično oteli gestikulaciju za „OK“ (palac i kažiprst spojeni u „O“, tri preostala prsta ispravljena), i to sada koriste kao svoj znak, verovatno zato što je to jedna od omiljenih gestikulacija samog Trampa. Žabac Pepe je kao internetski mim davno već prisvojen od alt-desnice, koja je sada udarila na nešto mnogo važnije.

Na havajske košulje.

Kako je havajska košulja postala simbol alt-desničarskog pokreta neverovatna je priča koja savršeno ilustruje nonšalantnost i modernost alternativne desnice u odnosu na klasične konzervativce. Uopšte se, naravno, ne radi o sklonosti ka floralnom dezenu već o signalu da je čovek spreman za Drugi američki građanski rat, koji za mnoge eto samo što nije, a za neke već uveliko traje.

Kakve veze imaju havajske košulje sa građanskim ratom, kako su došli do toga? Direktno nikakve; radi se o nizu asocijacija koje su se razvile tokom više godina, slično kao što bi kod nas osoba po imenu Nikola mogla vremenom da stekle nadimak „Makaroni“ (Nikola —> Nidža —> Džoni —> Džoni Makaroni —> Makaroni).

Majica igalo

Iglu je poslednjih godina postao još jedan simbol američke alt-desnice. Foto: sunshinetshirt.com

Sve je počelo komedijom „Breakin' 2: Electric Boogaloo“ iz 1984. Propala je kod kritike, propala kod publike, i pala u zaborav, da bi pre nekoliko godina bila oživljena baš zato što je treš i zato što je „boogaloo“ (čita se: bugalu) smešna reč. Verovatno „krivac“ je jedna epizoda serije „Uvek je sunčano u Filadelfiji“ koja je nosila naziv „Chardee MacDennis 2: Electric Boogaloo“.

Nije dugo prošlo a alt-desničari su na „Reddit-u“, 4chan-u“ i „8chan-u“ počeli da „nadolazeći“ građanski rat nazivaju „Civil War 2: Electric Boogaloo“ (srp. Građanski rat 2: Električni bugalu). Reč „boogaloo“ je potom evoluirala u „big Luau“ („luau“ je tradicionalna havajska zabava ili svetkovina), ali i u „big igloo“, zbog čega je i eskimski iglu, zimska kuća od leda, postao simbol sa istim značenjem kao i havajska košulja.

Tako da uopšte nije neuobičajeno videti do zuba naoružane i fizički prespremne ljude na američkim ulicama, obučene u havajke ili majice sa printom iglua. Postoji čak i kombinacija: iglu preko kojeg je nalepljen havajski dezen. Na američkom tržištu se može čak pronaći i AK-47 s havajskim dezenom.

Tu u stvari i leži opasnost alt-desnice: oni jednostavno istovremeno izgledaju i kul i moćno, a to privlači mlade ljude. Forma je za većinu uvek bila bitnija od suštine.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draff

    3. jul 2020 | 23:34

    ...za razliku od ekstremnih marksista, koji imaju podršku skoro svih političkih struktura, svih korporacija i banaka, svih društvenih mreža, holivuda, svih medija i univerziteta. I nemaju nikakav problem da propagiraju otvorene rasistčke i totalno genocidne poruke protiv evropskih belaca.

  • Roko

    3. jul 2020 | 22:34

    Svesno desno! 💪

  • Skocko

    4. jul 2020 | 00:09

    Uzdizanje desnice je jedini logičan odgovor na (((njihovu))) kontstantu anti-belačku propagandu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA