Tramp definitivno povlači trupe iz Nemačke, još se ne zna ni kako ni kad

Predsednik SAD Donald Tramp je potpisao plan kojim će 9.500 američkih trupa biti povučeno iz Nemačke. U toj zemlji je trenutno oko 34.500 vojnika

  • 2
Američki vojnici tokom tekućih zajedničkih američko-tajlandskih vojnih vežbi pod nazivom: Vojna vežba Cobra Gold, najveća je aktivnost tog tipa u azijsko-pacifičkoj regiji sa 29 zemalja koje učestvuju. Foto: Tanjug/AP/Sakchai Lalit

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je plan kojim će 9.500 američkih trupa biti povučeno iz Nemačke, potvrdio je juče portparol Pentagona.

Sekretar odbrane Mark Esper je prezentovao plan trampu u ponedeljak. Navodno će ovim potezom "SAD pojačati rusko odvraćanje" i ojačati NATO, objasnio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Međutim, nije saopšteno kada i na koji način će doći do povlačenja trupa.

Podsetimo, Tramp je početkom juna najavio da će doći do povlačenja dela 34.500 vojnika koliko je trenutno stacionirano u Nemačkoj. On je rekao da je Berlin bio "delikventan" u svom doprinosu NATO i napao je Nemačku zbog kupovine energenata od Rusije.

Portparol Pentagona je naglasio da će SAD u narednim nedeljama da se konsultuje sa svojim saveznicima kako će ovaj plan biti sproveden. Prema nezvaničnim informacijama deo trupa bi mogao da bude prebačen u zemlje nekadašnjeg istočnog bloka.

Tramp je nedavno izjavio da će najverovatnije prebaciti deo trupa iz Nemačke u Poljsku "kao signal Rusiji".

Podsetimo, nemačka vlada je saznala za ovu Trampovu odluku tek kada ju je i zvanično obelodanio. Drugi NATO saveznici nisu čak bili ni zvanično obavešteni.

Video: Velike NATO vežbe na samo 380 kilometara od centra Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA