≫ 

Jedno od najhladnijih mesta na svetu prži se na 38 stepeni, rekordi se obaraju: Stručnjaci zabrinuti

Sela u tundri suočavaju se sa velikim požarima

  • 2
Rusija Sibir vrućine Arktik Foto: Tanjug/AP

Ruski Arktik zabeležio je u junu rekordne temperature koje su izazvale velike požare u tundri, rekao je u utorak direktor ruske meteorološke službe, povezujući te "izuzetne" anomalije s klimatskim promenama.

- Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uslove u junu i rekordi su lako srušeni - rekao je Roman Vilfand na konferenciji za novinare u Moskvi.

Istakao je novi rekord u arktičkom gradu Verhojansku, gde je 17. juna izmereno 38 stepeni Celzijusovih.

- To je neverovatno - rekao je, precizirajući da je u tom gradu pred kraj 19. veka izmerena rekordno niska temperatura od 67,8 stepeni ispod nule.

Nekoliko regija na severu Rusije, među kojima područja u Jakutskoj Republici na obali Atlantskog okeana, poslednjih nedelja je suočeno s toplotnim talasom.

Sela u tundri, područjima prekrivenim travom i niskim rastinjem karakterističnim za Arktik, suočena su s velikim požarima.

Po Vilfandu, porast temperatura i sunčanog vremena na Dalekom severu izazvani su klimatskim promenama i promenama u cirkulaciji vazdušnih struja, s češćim polarnim anticiklonima koje donose sunčano vreme.

Leti, izostanak oblaka izazvan anticiklonima zagreva Arktik, objasnio je.

- Meteorolozi pre nisu često svedočili opasnim požarima u polarnim područjima - rekao je, ističući da su anticikloni postali daleko češći i da ih je teško predvideti.

- To je glavni problem i jedna od posledica klimatskih promena - rekao je.

Rusija Sibir vrućine Arktik Foto: Tanjug/AP

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo od požara taloži u polarnim regijama zbog čega se brže topi led koji inače reflektuje Sunčeve zrake i sprečava zagrevanje tla, objasnio je.

Po službenim procenama, Rusija se zagreva oko 2,5 puta brže od ostatka sveta zbog svojih velikih arktičkih prostranstava.

Ruski predsednik Vladimir Putin ističe koristi povećanja temperature za otvaranje novih pomorskih putova na severu i lakše iskorišćavanje resursa.

Klimatske promene ugrožavaju, međutim, permafrost, trajno zaleđeno tlo koje pokriva 65 posto Rusije i na kojem je sagrađeno puno infrastrukture.

Video: Najlepše, najveće, najčistije, najpitkije i najčarobnije jezero na svetu je u Rusiji

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    1. jul 2020 | 13:56

    Лагано али сигурно тонемо !!!

  • Citizen

    1. jul 2020 | 20:43

    Atlanskog okena?? Rusija??? Neka nova geografija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA