≫ 

Ništa od "zelenog svetla": Mnoge granice zatvorene, Srbe negde puštaju slobodno, negde uz karantin

Građani Srbije mogu da uđu u Holandiju, Francusku i Italiju, dok su granice brojnih drugih zemalja ostale zatvorene za naše državljane

  • 48
EU, Evropska Unija, mapa, pustanje drzavljana Srbije Ilustracija: Nikola Jovanović

Iako je Evropska unija dala zeleno svetlo za 15 država, među kojima se našla i Srbija, da od 1. jula mogu da uđu na teritoriju Unije, brojne zemlje zadržale su pravo na to da li će i kako otvoriti svoje granice.

Priliku da konačno otputuju u zemlje EU, osim naših državljana, sa nestrpljenjem su čekali državljani Australije, Kanade, Novog Zelanda, Japana, Severne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Crne Gore, Maroka, Ruande, Gruzije i Alžira. Međutim, mnoge države još nisu prelomile da li će poslušati savet, pa je u skladu sa tim rampa je za državljane ovih zemalja, pa i Srbije i dalje spuštena na brojnim graničnim prelazima zemalja Evrope.

Oni koji su odlučili da ne otvore granice pravdaju se time da je EU samo dala preporuku, te da će u narednim danima razmatrati da li će je usvojiti ili ne.

Preporuku su do sada usvojile Holandija i Italija, a portal "Telegraf.rs" kontaktirao je diplomatska predstavništva zemalja u koje najčešće putujemo, a ono što smo saznali govori da je Evropa neujedinjena kada je reč o otvaranju granica za one koji dolaze sa Zapadnog Balkana.

Švedska

Kako nam je potvrđeno u Ambasadi Švedske u Beogradu, oni preporuku još nisu usvojili, pa je zabrana ulaska za građane Srbije u tu zemlju i dalje na snazi.

- Vlada Švedske donela je odluku o produženju privremene zabrane ulaska u EU preko Švedske do 7. jula 2020. Vlada Švedske će uskoro ponovo odlučivati o zabrani i tada ćete znati da li se izrečena mera ponovo produžava ili ukida. Ambasada ne prejudicira odluke švedske Vlade - rečeno nam je švedskoj ambasadi.

Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Srbima je i dalje zabranjen ulazak u Švedsku Foto: Tanjug/AP

Kako su naveli, vlada Švedske je 19. marta 2020. odlučila da privremeno obustavi nepotrebna putovanja u Švedsku, s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze virusom COVID-19. Odluka je u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, poslednji put pre nekoliko dana.

- Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će doneti odluke o prevenciji zaraze - kazali su nam u ambasadi.

Danska

Iz Ambasade Danske su nam poručili da vlada te zemlje nije još odlučila kada je reč o preporuci EU.

- Danska još uvek nije donela odluku o otvaranju granica za građane zemalja koje su se našle na preporučenoj listi. Očekuje se da odluka bude doneta do kraja radne nedelje - rečeno nam je u ambasadi.

Finska

Diplomatsko predstavništvo Finske otkrilo je za "Telegraf" da uprkos preporuci Unije, eksterne granice ostaju zatvorene za Srbiju.

- Savet EU je prihvatio preporuke za postepeno ublažavanje ograničenja putovanja u EU. Preporuke nisu pravno obavezujući instrument i vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje njegovog sadržaja. Kada je Finska u pitanju, ograničenja ulaska na spoljnim granicama ostaju na snazi bar do 14. jula 2020. Građani Srbije i Crne Gore mogu ući u Finsku samo ukoliko imaju važeću boravišnu dozvolu - rečeno nam je u finskoj ambasadi.

Ambasada Finske je, takođe, najavila da će svaka promena biti objavljena na internet stranici diplomatskog predstavništva.

Holandija

Sa druge strane, Kraljevina Holandija se postavila sasvim drugačije u odnosu na zemlje Skandinavije, te nam je potvrđeno da su granice otvorene za građane Srbije.

- Državljani Republike Srbije mogu nesmetano da putuju u Kraljevinu Holandiju od 1. jula 2020. godine - kažu iz ambasade za Telegraf.rs.

- Ne postoje specifični zahtevi za ulazak u Holandiju, za putnike iz zemalja kojima je dozvoljen ulazak nije potreban karantin, izolacija, niti PCR test. Podrazumeva se da su svi putnici upoznati sa merama koje se primenjuju u Holandiji i da su u obavezi da ih poštuju - ističu iz holandskog diplomatskog predstavništva.

Nemačka

Nemačka još nije donela odluku o tome da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo Unije, te izgleda da će građani Srbije odlazak u Nemačku morati da odlože do daljeg.

Nemačka, korona virus, koronavirus Srbi će odlazak u Nemačku morati još malo da odlože Foto: Tanjug/AP

- Komisija EU preporučila je zemljama članicama da od 1. jula 2020. godine relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Nemačke dosad još nije odlučila da li će slediti ove preporuke. Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu ili preko Fejsbuka - navedeno je u objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Austrija

Austrija je, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, odlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova.

Svi građani - austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji - koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, međutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Ta mera može izazvati velike probleme po građane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva inostranih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posledicama.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je da je Savet EU usvojio juče preporuku, koje je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

- Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju građanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa merama drugih zemalja. Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve - rekao je Šalenberg na konferenciji za štampu.

Kazao je da je svestan da se radi o bolnoj odluci za ljude sa Balkana.

- Mi smo ljudski povezani sa tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope koji nisu mesecima videli svoje porodice. Međutim prinuđeni smo da sprečimo drugi talas - naglasio je on.

Šalenberg je istakao da pandemija ni u jednom trenutku nije odvojila Austriju od Zapadnog Balkana, regionom koji je najbliži partner.

U međuvremenu, Austrija je izdala i upozorenje za putovanje u zemlje Zapadnog Balkana, te je svoje državljane koji borave u tim zemljama, između ostalog i u Srbiji, pozvao da se vrate u svoju državu.

Slovenija

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije. Kako su zvaničnici naveli, uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada. Zato, sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka dvonedeljni karantin.

Hrvatska

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku "o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine", navodi se u odgovoru Tanjugu, iz ambasade Hrvatske u Srbiji.

Kako se pojašnjava, od toga su izuzeti zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, te osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje...

Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica Srbi u Hrvatsku mogu, ali pod određenim uslovima Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Ulaz će, kako se dodaje, biti omogućen i prekograničnim radnicima, prevoznicima robe i drugom prometnom osoblju, u meri u kojoj je to potrebno, kao i policijskim službenicima u obavljanju svojih poslova, službe i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija i međunarodnom vojnom osoblju u obavljanju svojih funkcija, putnicima u tranzitu.

Takođe, osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućeno je da uđu i izuzeti su od zabrane, ali pod određenim uslovima.

Italija

Iz Ambasade Italije u Beogradu obavestili su nas da je, na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Republike Italije Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

- Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju (ulazak je prethodno bio omogućen samo u posebnim slučajevima). Nije više potrebno obrazložiti razloge putovanja - kažu iz ove ambasade.

Međutim, kako ističu u saopštenju, i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana (osim za već predviđene izuzetke o kojima se možete informisati u okviru FAQ (često postavljanih pitanja) na sajtu Ambasade i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije).

Italija korona virus popuštanje blokade Srbi od danas mogu i u Italiju Foto: Tanjug/AP

- Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj "zelenoj listi", koju je juče odobrio Brisel (obuhvaćena je i Srbija). Ove mere, koje stupaju na snagu danas, biće ponovo razmotrene za 14 dana - ističu iz Ambasade za Telegraf.rs

Oni podsećaju na izjavu ministra zdravlja Speranca: "Situacija na globalnom nivou je i dalje veoma složena. Ne smemo dozvoliti da žrtve koje su Italijani podneli poslednjih meseci postanu uzaludne".

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan kako na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Belgija 

Iz Ambasade Belgije u Beogradu za Telegraf.rs kažu da će Vlada Belgije u narednim danima proceniti i doneti odluku kada i pod kojim uslovima će putnicima iz 14 zemalja (uključujući Srbiju) biti dozvoljena putovanja koja nisu neophodna i ponovni pristup belgijskoj teritoriji.

- Odluka će se zasnivati na savetima struke, imajući na umu brze promene epidemiološke situacije. U očekivanju ove odluke, restrikcije putovanja u Belgiju za one izvan EU ostaju na snazi, a to se odnosi i na srpske državljane - ističu iz belgijske ambasade.

Mađarska

Među zemljama koje odobravaju ulaz našim građanima našla se i Mađarska. Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi.

Francuska

Zeleno svetlo Srbiji dala je i Francuska. Kako je saopšteno iz ambasasde, od danas državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija. Ipak, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Španija

Ni granice Španije nisu otvorene za građane Srbije, ali iz ambasade kažu da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana.

Češka

Od danas građanima Srbije je omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije korona virusa, rečeno je Tanjugu iz češke ambasade u Srbiji.

Kako su precizirali, od danas su moguće i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na Covid-19.

U odgovoru češke ambasade navodi se da su, s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, uslovi koje propisuje nadležno ministarstvo zdravlja te zemlje podložni promenama, u zavisnosti od aktuelne situacije u datoj zemlji.

Pre nego što krenete na put proverite sve informacije

S obzirom na to da će države članice EU preporuke koje su juče date razmatrati ili revidirati narednih dana, najbolji savet za sve građane Srbije jeste da pre putovanja provere pravila i mere koje važe za državu u koju planiraju da putuju.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(A. M. - M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    1. jul 2020 | 19:34

    Medju nama mislim da je i to nasa strategija jer tako teramo bandite i teroriste sto dalje od Srbije.Cuje taliban u Srbiji korona 'a necem tamo da idem da terorisem cu mrem od virus' i ode za croasanu

  • Jakoje

    1. jul 2020 | 14:56

    A nasi mediji samo nek pisu i dalje i vise i da se hvale time kolko ima zarazenih pa nek nas zatvore do 2100 godine.

  • VRSK

    1. jul 2020 | 16:09

    E al Hrvati što nam kao ne otvaraju granice...kao evropljani hahahahaha od turizma će ove godine zaraditi čir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA