≫ 

"Poslednji ples" Angele Merkel u EU: Pred kancelarkom opasni izazovi, šta možemo da očekujemo?

merkelova je ranije najavila da se sledeće godine neće kandidovati za kancelara Nemačke

  • 3
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Nemačka je od 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanja Evropskom unijom, a to će biti poslednje "gazdovanje" kancelarke Angele Merkel u Savetu Evrope.

Merkelova je ranije najavila da se sledeće godine neće kandidovati za kancelara Nemačke, a pred njom su sada novi izazovi kao što su pandemija korona virusa i ekonomska recesija koja je nastala zbog širenja infekcije.

- Nije preterivanje da se suočavamo sa najvećim izazovom u istoriji Evropske unije - rekla je nedavno Merkel.

Kriza i zajedništvo

Evropska unija mora da se suoči sa pandemijom koja je oslabila države i u velikoj meri nanela štetu svetsko ekonomiju, a u isto vreme bi trebalo da podstakne uzbuđenje među članicama EU koje učestvuju u evropskom projektu. Ako sve bude po planu za šta ne postoji garancija, Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije kao 3. najvećeg člana iz EU, biće okončan u vreme kada Nemačka predsedava Unijom.

Evropa nikada nije bila teritorija na kome je Merkelova svoja na svome. Angelu u Nemačkoj ponekada porede sa nekadašnjim kancelarom Helmutom Kolom, koji je želju za evropskim zajedništvom formirao pošto mu je ujak poginuo u Prvom, a stariji brat u Drugom svetskom ratu. Za njega, pojačavanje saradnje sa zemljama u Evropi i pravljenje prijatelja umesto neprijatelj postala je Kolova strast.

Reforma bloka

Sledećih šest meseci biće njeno drugo i poslednje predsedavanje EU. "Vatreno krštenje" imala je 2007. godine, neposredno pre svetske finansijske krize. Međutim, kako navodi Dojče vele, Merkelova nikada zapravo nije nastojala da napravi reformu evropskog bloka iz korena.

Bez obzira sa kojim od četvorice predsednika Francuske, jedne od najbitnijih zemalja Unije, nikada nije skupila hrabrost da pokrene nešto nalik "evropskoj renesansi" u vreme porasta populizma i evroskepticizma.

EU i nemačko-francuski motor

Međutim, i pošto je udarila nova kriza u 2020. godini Merkelova deluje ponovo dinamično i odlučno kao ranije. Prema ocenama nekih analitičara, deluje kao da su je pokrenule "pukotine u fasadi Evrope". Posebno u vreme kada su zemlje EU zatvorile granice zbog koronavirusa i vidi se porast nacionalizma. Bliski saradnici kancelarke kažu da joj je pitanje Unije jako blisko srcu, kao što je to bilo u slučaju sa njenim prethodnikom Helmutom Kolom.

Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron ponudili su zemljama EU veliku finansijsku pomoć kako bi se izborile sa dugovima, među kojima su u između ostalih Španija i Italija i prema ocenama mnogih na taj način poslali poruku zajedništva i solidarnosti.

Poruka Angele i Makrona bila je jasna: nemačko-francuski motor pokreće EU i "radi u punoj snazi".

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stranac

    2. jul 2020 | 06:21

    Gotovo je Merker odlazi a i Milo puca Ona mu je bila zastitnica

  • Mihailović

    2. jul 2020 | 06:42

    Još da je rekao gde su poginuli...nisu poginuli braneći Nemačku od agresora već su bili agresori na druge države,osvajali i zato je bila kažnjena podelom...

  • nikolas

    2. jul 2020 | 08:33

    NISTA NECE BITI KAO PRE - EU JE PROSLOST !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA