Rusi rekli "da" Putinu: Za ustavne promene glasalo preko 70 odsto birača

Prema preliminarnim rezultatima, 21,3 odsto birača zaokružilo je "ne" na referendumu

  • 23

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta, 77,8 odsto Rusa glasalo je za paket ustavnih amandmana koji se tiču nekoliko pitanja, od socijalnih pa sve do vlasti predsednika Vladimira Putina.

Nakon nedelju dana glasanja izlaznost je oko 65 odsto, javlja Raša tudej.

Promena Ustava mogla bi da omogući Vladimiru Putinu da se još dva puta kandiduje za predsednika i tako ostane na vlasti do 2036. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, 21,3 odsto birača zaokružilo je "ne" na referendumu.

Putin je u januaru proizveo pravu političku oluju kada je objavio plan za promenu ruskog ustava koji nije menjan od 1993. godine. Njegov predlog doveo je do ostavke vlade, i imenovanje novog tehnokratskog premijera.

Narod je glasao od 25. juna do 1. jula na referendumu koji je prvobitno bio zakazan za 22. april, pre nego što se dogodila pandemija korona virusa. Poslanici, Ustavni sud i Putin podržali su izmene u martu, ali je Kremlj saopštio da promene neće stupiti na snagu ukoliko i većina građana ne bude glasala u njegovu korist.

Vladimir Putin glasanje Rusija

Foto: Tanjug/AP

Za šta su glasali Rusi?

 

Amandmani utiru put Vladimiru Putinu da vlada još 12 godina od 2024. godine, dozvoljavajući trenutnom ili bivšem predsedniku da se kandiduje za tu funkciju bez obzira na to koliko je mandata prethodno imao.

Putin, koji se smenjivao na poziviji predsednika i premijera od 1999, mogao bi tako da odsluži još dva šestogodišnja mandata nakon što se trenutni okonča 2024. godine. Putin sam nije isključio mogućnost da se kandiduje još jednom.

Nacionalni zakon

 

Amandmani takođe daju prednost ruskom Ustavu u odnosu na međunarodne sporazume i druge akte.

Stručnjaci smatraju da se promena usmerava na najviši evropski sud za ljudska prava, gde je Rusija i dalje lider u broju slučajeva i prikupila je milione evra kazni zbog kršenja prava građana.

Evropsko ustavno savetodavno telo pozvalo je Rusiju da ukloni ili preoblikuje klauzulu, ali senator koji je pokrenuo reforme jasno je u petak rekao da Rusija neće promeniti amandmane uprkos savetu evropskog savetodavnog tela.

Heteroseksualni brak

 

Ovi amandmani će definisati brak kao zajednicu muškarca i žene, što je ustavna promena o kojoj se najčešće diskutuje u ruskoj javnosti.

Nedavna reklama koja promoviše glasanje prikazuje distopijsku budućnost u Rusiji u kojoj bi gej parovi mogli da usvoje decu. Rusija već zvanično zabranila usvajanje homoseksualcima usled niza anti-LGBT zakona.

Putin sebe predstavlja kao braniocem tradicionalnih vrednosti.

Rusija glasanje

Foto: Tanjug/AP

Vera u Boga

 

Amandmani takođe predviđaju spominjanje "vere u Boga" u Ustavu. Dok se većina Rusa identifikuje kao pravoslavni hriščani, zemlja je zvanično sekularna i dom je i za muslimane, budiste i druge vernike.

Putin se u poslednjih nekoliko godina okrenuo konzervativnoj politici, pri čemu su grupe koje promovišu fundamentalističke pravoslavne poglede dobijale više legitimiteta.

Moć Kremlja

 

Amandmani jačaju predsedavanje u poređenju sa regionalnim i lokalnim vlastima. Kremlj je ranije opisao ustavne promene kao preraspodelu vlasti od predsedništva do parlamenta. Putinovi predlozi daju zakonodavcima ovlašćenja da imenuju članove kabineta i otpuštaju "nečasne" sudije.

Ekonomske reforme

 

Paket amandmana uključuje i ekonomske garancije, poput obećanja za prilagođavanje penzija inflaciji i zagarantovane minimalne plate.

Nema poklona

 

Amandmanima se zabranjuje davanje ruske teritorije drugim zemljama, a stručnjaci ovo povezuju sa Krimom koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Video: Mali, ti ne možeš biti veteran: Putin iskulirao Lukašenkovog sina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. jul 2020 | 20:56

    PUTUN JE DOZIVOTNI PREDSEDNIK JAKE RUSIJE NA VELIKU ZALOST RUSOFOBA!!!

  • bob

    1. jul 2020 | 20:55

    Cestitke , bravo , Ruski narod zna šta je Putin uradio do sada , a siguran sam i u buduce još više

  • Milan

    1. jul 2020 | 22:40

    Putina neko voli,a neko ne ali je sigurno da je najsvetlije figura na političkoj sceni i jedini garant globalnog svetskog mira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA