≫ 

Bili su uvereni da će propasti: Ubedljiva pobeda Putina "hladan tuš" za Zapad

Skoro 78 odsto Rusa glasalo je za nove amandmane koje utiru put da Putin ostane na vlasti i do 2036. godine

  • 4

Video: Za ustavne promene glasalo preko 70 odsto birača: Rusi rekli da Putinu

Rusija je rekla svoje. Posle obraćenih skoro 99 odsto glasova, gotovo 78 odsto birača izjasnilo se za usvajanje ustavnih amandmana, koji će omogućiti aktuelnom predsedniku države Vladimiru Putinu da do 2036. godine ostane na vlasti.

Kako prenose ruski mediji, zapad i zapadni mediji u poslednje vreme izveštavali su o tome da je Putinov sistem osuđen na propast i da se naziru "pukotine u fasadi" njegove vlade. Prema ocenama stručnjaka, deluje da je ovakav izborni rezultat predstavljao "hladan tuš" za zapadne zemlje, iako su se pojavili navodi da Putinova popularnost opada.

"Raša tudej" piše da su zapadni mediji na "bizaran način" izveštavali o "referendumu" u Rusiji, fokusirajući se samo na to koliko će trajati Putinov mandat. Nisu uzimali u obzir da većina Rusa jasno podržava njegov sistem.

Jedna stvar koju su prema navodima "Raše tudej" zapadni mediji prevideli jeste da faktički referendum nije bio ni neophodan. Podršku koju je Putin dobio od Dume i Ustanovnog suda bila je dovoljna. Međutim, prema ocenama stručnjaka ruski predsednik želeo je podršku naroda kao potvrdu legitimeteta za njegov projekat.

Protesti u Moskvi

 

Međutim, pojavili su se navodi da su referendum pratili pritisci na birače, ali i protesti protiv Putinove vladavine u Moskvi.

Stanovnik Moskve Mihail Volkov rekao je da je glasao za amandmane, objašnjavajući "da im trebaju radikalne promene i da je on za njih".

Međutim, drugi su manje entuzijastični. Ljudmila je priznala kako "nije ni pročitala o amandmanima".

- Koja je svrha glasanja kada su oni već odlučili umesto vas. Tako je i u našoj zemlji - rekla je ona.

Takođe, dok je Putin poslednji dan sedmodnevnog refrenduma glasao, nekoliko stotina ljudi demonstriralo je protiv njega. Policija prema navodima medija nije ni intervenisala, već je demonstrantima dala zaštitne maske zbog pandmeije korona virusa.

Za šta su glasali Rusi?

 

Amandmani utiru put Vladimiru Putinu da vlada još 12 godina od 2024. godine, dozvoljavajući trenutnom ili bivšem predsedniku da se kandiduje za tu funkciju bez obzira na to koliko je mandata prethodno imao.

Putin, koji se smenjivao na poziviji predsednika i premijera od 1999, mogao bi tako da odsluži još dva šestogodišnja mandata nakon što se trenutni okonča 2024. godine. Putin sam nije isključio mogućnost da se kandiduje još jednom.

Nacionalni zakon

 

Amandmani takođe daju prednost ruskom Ustavu u odnosu na međunarodne sporazume i druge akte.

Stručnjaci smatraju da se promena usmerava na najviši evropski sud za ljudska prava, gde je Rusija i dalje lider u broju slučajeva i prikupila je milione evra kazni zbog kršenja prava građana. Rusi su takođe ohrabreni da glasaju izvlačenjem nagrada koje nude stanove i reklamnom kampanjom u kojoj su istaknuti drugi ustavni amandmani koji se mogu naći u istom paketu, uključujući zaštitu penzija i zabranu istopolnih brakova.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA