Najpoznatiji aktivista napustio Hongkong dva dana nakon što je Kina usvojila kontroverzni zakon

Nejtan Lo, nekada predvodnik studenata koji je uhapšen 2014. godine nakon protesta, rekao je da će svoje aktivnosti da nastavi iz inostranstva

  • 4
Nathan Law Foto: Guliver/Getty Images/Anthony Kwan

Jedan od najistaknutijih mladih demokratskih aktivista napustio je Hongkong, nakon što je Kina usvojila novi, kontroverzni zakon.

Nejtan Lo, nekada predvodnik studenata koji je uhapšen 2014. godine nakon protesta, rekao je da će svoje aktivnosti da nastavi iz inostranstva, navodi BBC.

Lo je saopštio je da je napustio Hongkong dva dana pošto je Kina usvojila novi zakon. Aktivisti navode da taj zakon podriva ljudske slobode, dok Peking odbacuje kritike.

Britanija je vratila suverenitet Hongkonga Kini 1997. godine, a određena prava trebalo bi da budu garantovana 50 goidina prema sporazumu "jedna zemlja, dva sistema".

Ipak, protivnici novog zakona, koji targetira secesiju i terorizam i to kaznama dožvotnog zatvora, kažu da se time zapravo okončava sloboda govora.

Video: Haos na ulicama Hongkonga: Više od 300 ljudi privedeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA