≫ 

Muškarac se zaražen vratio sa putovanja u Italiju, Veneto pooštrava mere

Ansa prenosi da se taj čovek vratio iz BiH u Italiju, sajt Korijere del Veneto u dva teksta navodi različite države - najpre da je stigao iz Srbije, a narednom izveštaju da je doputovao iz BiH, međutim pojedini internet portali navode da se on vratio iz Srbije u Italiju

  • 3
Italija koronavirus šetnja ukidanje restrikcija

Italija Foto: Tanjug/AP

U poslednjih nekoliko dana povećan je broj obolelih od korona virusa u Vićenci zbog čega italijanski region Veneto najavljuje oštrije mere, a "nulti pacijent" je menadžer jedne kompanije koji se vratio sa putovanja iz balkanskog regiona, javili su italijanski mediji.

Italijanski mediji, međutim, ne izveštavaju istovetno iz koje balkanske države se taj muškarac vratio zaražen virusom kovid-19, čije je zdravstveno stanje pogoršano i nalazi se na odeljenju intenzivne nege bolnice San Bartolo u Vićenci.

Ansa prenosi da se taj čovek vratio iz BiH u Italiju, sajt Korijere del Veneto u dva teksta navodi različite države - najpre da je stigao iz Srbije, a narednom izveštaju da je doputovao iz BiH, međutim pojedini internet portali navode da se on vratio iz Srbije u Italiju.

Vićenca je postala novo žarište po povratku tog biznismena sa putovanja koji je odbio odlazak u bolnicu nakon prvih simptoma korona virusa, zbog čega predsednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja najavljuje pooštravanje mera u borbi protiv virusa i uvođenje prinudne hospitalizacije.

- Novo žarište korona virusa izazvao je preduzetnik iz Vićence koji se vratio iz Bosne i povećao rizik u Venetu, a stopa reprodukcije virusa povećana je sa 0,43 na 1,63 - rekao je Zaja, prenela je agencija Ansa.

Prema njegovim rečima, to je dovelo do pet novih pozitivnih slučajeva i 89 slučajeva izolacije.

Portal tgcom24.mediaset.it tvrdi međutim da je "nulti" pacijent novog žarišta u Vićenci menadžer koji se vratio sa poslovnog putovanja u Italiju iz Srbije, gde se zarazio tokom večere.

Oni navode i da je on iako je imao jasne simptome korona virusa odbio lečenje i izolaciju, i nastavio sa društvenim i radnim aktivnostima sve do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pišu i da je taj čovek u Italiju stigao 25. juna i istog dana imao simptome korona virusa, a da je naredna dva dana imao aktivnosti, uključijući kontakte sa prisutnima na jednoj privatnoj zabavi 26. juna i sahrani 27. juna.

Vlasti Veneta najavile su da će od ponedeljka biti predstavljen novi pravilnik i da će biti strože kažnjavani ljudi koji su pozitivni na korona virus, a odbijaju karantin.

U Italiji je od početka krize sa korona virusom zaraženo 241.184 ljudi, od kojih je 14.884 aktivnih slučajeva, među kojima 79 u teškom ili kritičnom stanju.

Sa više od 34.000 umrlih od posledica korona virusa, Italija je četvrta zemlja u svetu po broju žrtava, posle SAD, Brazila i Velike Britanije.

Video: Medicinske sestre iz Bergama: Najveći poraz je kad umre neko na respiratoru o kome brineš nedeljama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nrk

    4. jul 2020 | 01:06

    Svako ko negde ode turisticki i zarazi se treba da mu se onemogući povratak pa neka plati tamo 2 nedelje bolnickog lecenja posto se pravio pametan.Nikakva pomoć države za tako bahate ljude.

  • Sasa

    4. jul 2020 | 01:17

    Jeste oni su iskorenili koronu i sada ce zbog Srbije ponovo u borbu. Kojesta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA