Država u kojoj je od korone obolelo 1,5 miliona ljudi, a čak 50 dana je bez ministra zdravlja

Tu poziciju privremeno obavlja general Eduardo Pacuelo koji nema prethodno medicinsko iskustvo

  • 2
korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Brazil je obeležio 50 dana bez zvaničnog ministra zdravlja, dok je u zemlji registrovano više od 1,5 miliona slučajeva korona virusa.

Tu poziciju privremeno obavlja general Eduardo Pacuelo koji nema prethodno medicinsko iskustvo, s obzirom da je poslednji ministar zdravlja Nelson Teih podneo ostavku 15. maja.

Teih, koji je proveo manje od mesec dana na vlasti, napustio je tu poziciju nakon kritike predsednika Žaira Bolsonara da je "previše plašljiv za ponovno otvaranje ekonomije i da se založi za upotrebu hlorokina", prenosi. Teih, međutim, nije naveo razlog svoje ostavke, a njegovog prethodnika Luiza Mandetu, Bolsonaro je otpustio, podseća CNN.

Bolsonaro, koji često prkosi smernicama za socijalno distanciranje koje preporučuje većina zdravstvenih stručnjaka i odbacuje virus kao "mali grip", kritikovan je da je umanjio ozbiljnost epidemije.

Pod privremenom komandom Pacuela, više od 20 strateških položaja u Ministarstvu zamenjeno je vojnim osobljem. Ipak, najveća kritika protiv njega usledila je kada je, prateći naredbe Bolsonara i želju da se smanje negativne posledice velikog broja smrtnih slučajeva, promenio format prezentacije podataka. Nakon snažnog domaćeg i međunarodnog pritiska, Vrhovni savezni sud Brazila presudio je da se podaci moraju objavljivati kao i do sada.

Sa više od 1,5 miliona potvrđenih slučajeva i najmanje 63.174 smrtnih slučajeva, Brazil ima drugi najveći broj zaraženih i umrlih na globalnom nivou posle SAD.

Video: Ko izađe na ulicu dobije metak: Narko bande sirotinji uvele mere izolacije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    5. jul 2020 | 09:08

    Manji trosak

  • Srkimaja

    5. jul 2020 | 11:10

    Sta je sa Belorusijom nju niko vise ne spominje a Svedska se otvorila za sve cak i turiste ispadosmo mi glupi na kraju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA