≫ 

Bugari već zatvaraju pojedine granične prelaze, korona kod njih tinja, hoće li će opet uvoditi mere?

U Grčku preko Bugarske od danas se može samo preko jednog graničnog prelaza

  • 0
Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka Foto: Profimedia

Odluka Grčke da zatvori do 15. jula granice za srpske državljane razjedila je turiste, ali i dosta zabrinula one koji su u poslednjem talasu ušli u tu zemlju i treba da planiraju put natrag. Kako je Telegraf.rs ranije pisao, našim turistima koji su već na letovanju u Grčkoj biće omogućeno da tamo ostanu do kraja aranžmana. Međutim, mnogi su se zabrinuli da li će moći da se vrate u Srbiju.

Od jutros je naime zatvoren jedan od graničnih prelaza između Bugarske i Grčke, doduše, samo za ulazak u Grčku. Na prelazu Makaza mogu da uđu isključivo bugarski državljani koji imaju grčku radnu dozvolu ili nekretninu kod suseda, uz obavezno popunjavanje formulara, dok će bugarski turisti moći isključivo da idu na prelaz Kulata-Promahonas, preko kojeg su i naši državljani ulazili u Grčku.

Takođe, zatvoren je i prelaz Ilinden, i tuda će moći da prođu samo sezonski radnici i teretna vozila. Bugari tvrde da su, za sada, svi prelazi otvoreni iz Grčke ka Bugarskoj, te da će turisti tuda moći nesmetano da ulaze u njihovu zemlju.

U poslednjih 24 sata Bugarska je prijavila 63 nova slučaja, a pet osoba je preminulo. Najviše slučajeva registrovano je u Sofiji, ali i u Plovdivu i Velikom Trnovu.

Prema najavama premijera Bugarske bojka Borisova, ta zemlja za sada ne planira ponovno uvođenje mera. Šta više, Borisov je obećao da tokom jula i avgusta neće biti "zatezanja".

Premijer je rekao da država sada mora da se osloni na odgovornost ljudi koji bi trebalo da poštuju mere socijalne distance. Komentarišući preporuke stručnjaka da u toj zemlji treba ponovo budu zatvoreni kafići, Borisov je rekao da nema nameru to da učini.

- Nećemo uraditi tako nešto. Svako ko se boji može da ode svojoj kući da ne izlazi. Za druge imam samo jednu poruku: "Čuvajte se!". Ne treba da se skupljaju veće skupine ljudi, držite distancu, održavajte higijenu. Mi moramo da živimo - rekao je Borisov dodajući da je sada sve više pritisaka da se zemlja zatvori, a da su ga svi, kada je zemlja bila u blokadi, pitali kada će da popusti mere.

On je rekao da je sektor turizma insistirao da kafići ostanu otvoreni i da će tako biti i dalje. Istakao je da ga Nacionalni štab svakodnevo informiše o situaciji sa korona virusom u toj zemlji i da se u skladu sa tim donose odluke.

Video: Kilometarske kolone na granici između Bugarske i Grčke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA