Švajcarci kupili na stotine respiratora zbog korona virusa, sada ne znaju šta će sa njima

Kako je postotak obolelih i žrtava bolesti COVID-19 rastao ranije ove godine, države su pohrlile sa kupovinom respiratora kako bi pomogle teško obolelima

  • 10
maske snorkling respiratori

Ilustracija, foto: Jovan Tišma

Švajcarske vlasti razmatraju šta da rade sa viškom respiratora koje su kupovale u velikim količinama u vreme kada je izbila pandemija korona virusa.

Nagomilale su se i zalihe higijenskih maski, pa ih imaju više od 200 miliona, a neke narudžbe tek treba da stignu, reklo je ministarstvo obrane i tako potvrdilo pisanje dnevnog lista “Sonntags Zeitung”.

List se poziva na zapisnike vladinog kabineta u kojima se navodi da kantonalne vlasti vraćaju federaciji respiratore, a ove ih nemaju gde da ih skladište niti da ih održavaju.

To znači da kantoni mogu da ih zadrže, prodaju drugim državama ili ih možda doniraju zemljama u razvoju.

Stiže još 300 respiratora

 

Kako je postotak obolelih i žrtava bolesti COVID-19 rastao ranije ove godine, države su pohrlile sa kupovinom respiratora kako bi pomogle teško obolelima, a svaki respirator košta nekoliko desetina hiljada dolara.

Ministarstvo odbrane objavilo je da je od 900 respiratora isporučenih do 24. juna - 261 uskladišten u vojnoj medicinskoj službi, a 639 je podeljeno kantonima, prenosi “Index”.

Još 300 respiratora do avgusta bi trebalo da bude isporučeno.

Vlada je zadužila vojnu medicinsku službu za kupovinu opreme kako se pandemija širila. Zatražila je da parlament odobri više od 2,5 milijardi švajcarskih franaka u tu svrhu, a potrošena je približno petina te svote.

Kupovina zaštitne opreme, medicinskih potrepština i testova još traje, navodi se, i izveštaj o ukupnoj ceni biće obavljen kada sve završi.

Video: Ovo je prvi srpski respirator

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    6. jul 2020 | 18:20

    Budite humani pa poklonite siromasnim zemljama, i Bog ce Vas blagodariti.

  • Žigolo

    6. jul 2020 | 18:05

    Neka ih poklone siromašnim zemljama kojih ima ih na desetine, u kojima ljudi umiru jer nemaju para da ih kupe niti ima da ih kupe jer su sve pokupovali bogati ... Samo treba da pogledaju covid-19 spisak i statistiku, lako će zaključiti kome treba.

  • kiza

    6. jul 2020 | 17:52

    nek daju nama, mi umemo da prodamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA