Italijani preplašeni posle smrti Srbina: Uvode oštrije mere zbog širenja korona virusa

Dekret koji je 11. juna potpisao premijer Đuzepe Konte delegira guvernerima regiona odluku o ublažavanju ili pooštravanju mera na osnovu epidemioloških podataka

  • 2
korona virus, koronavirus, breša, italija Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Testiranje putnika na korona virus na aerodromima u Italiji po dolasku iz država van područja Šengena, jačanje kontrole karantina, obaveza hospitalizacije za obolele koji odbijaju lečenje deo je plana za sprečavanje širenja virusa u Italiji.

Nakon izbijanja novih žarišta u Italiji, uglavnom po dolasku Italijana iz inostranstva ili stranih državljana, regionalne vlasti planiraju pooštravanje pojedinih mera i jačanje kontrole.

- Novi podaci o zaraženima pokazuju da je ponovno otvaranje granica za dolaske iz mnogih zemalja i dalje visokorizično i da su neophodne nove i blagovremene mere za sprečavanje i kontrolu dolazaka - rekao je predsednik Lacija Nikola Cingareti, preneli su italijanski mediji.

Dekret koji je 11. juna potpisao premijer Đuzepe Konte delegira guvernerima regiona odluku o ublažavanju ili pooštravanju mera na osnovu epidemioloških podataka, uključujući uvođenje "crvenih zona".

"Korijere dela sera" piše da se sav rizik takvog ponašanja vidi u slučaju "Vićenca", gde je menadžer jedne kompanije pozitivan na kovid-19 po povratku iz balkanskog regiona odbijao lečenje u bolnici i uprkos simptomima virusa nastavio sa društvenim i poslovnim aktivnostima, što je dovelo do novih pozitivnih slučajeva na tom području.

On je, kako navode italijanski mediji, po otvaranju granica otišao najpre u Srbiju, zatim u BiH, a po povratku u italijanski region Veneto već prvog dana je imao temperaturu 38 i druge simptome kovida-19, međutim odbijao je bolničko lečenje i izolaciju dok se njegovo zdravstveno stanje nije pogoršalo.

U Italiji je od početka krize sa virusom kovid-19 zaraženo više od 240.000 ljudi, od kojih je oko 14.000 aktivnih slučajeva, a više od 34.000 je umrlo od posledica tog virusa.

Video: Užasni snimci iz urgentnog centra: Zujanje respiratora i ljudi koji se bore za život

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    6. jul 2020 | 23:02

    sta plasite narod snimcima iz bolnice pa udjite na onkologiju pa snimite pa na vaskularno svuda je jezivo,ko da je kovid jedina bolest na svetu

  • Zeljko

    6. jul 2020 | 23:11

    Ma bas nas briga, mi zivimo normalnom i ko je I kada cuo za tog srbin a?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA