≫ 

Ubistvo Sulejmanija nezakonito: UN tvrde da Amerika nije dokazima opravdala postupak

Ubistvo Sulejmanija izazvalo je oštre osude na račun SAD, a Iran je nakon napada ispalio rakete iz Teherana koje su pogodile dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici

  • 2
Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani, Donald Tramp Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia

U napadu dronom u Bagdadu koji se dogodio početkom godine ubijen je iranski general Kasim Sulejmani. Za napad su odgovorne Sjedinjene Američke Države, a specijalni izvestilac UN za vansudska ubistva Anjez Kalmard navela je da je taj napad predstavljao kršenje povelje UN.

Kako je ona navela u izveštaju predstavljenom SB UN, Vašington nije izneo dokaze da je izvršen bilo kakav napad na američke interese kojim bi se opravdao napad na konvoj 3. januara.

- Pošto nije bilo stvarne neposredne pretnje po život, postupak SAD nije bio zakonit - istakla je.

Kako prenosi "Raša tudej", ona poziva na odgovornost za ovakva ciljana ubistva dronovima i zahteva stroža pravila kada se radi o smrtonosnom oružju.

Da podsetimo, ubistvo Sulejmanija izazvalo je oštre osude na račun SAD, a Iran je nakon napada ispalio rakete iz Teherana koje su pogodile dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Video: Iranski vrhovni vođa plakao za ubijenim generalom Sulejmanijem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. jul 2020 | 17:50

    Amerikanci misle da su glavni na planeti Zemlji,da mogu ubijati vise ljudi da bi ubili JEDNOG-a da ,to se zove kolateralna steta.Zasto bi se iko cudio i pitao kada negde pukne bomba i ubije desetine civila.Sta je skuplji zivot Amerikanca od bilo cijeg zivota?

  • Mihajlo

    7. jul 2020 | 18:29

    Kao da je to njihova jedina nezakonita Akcija ! Sila Boga ne moli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA