Iznad kreveta je imao Hitlerovu sliku: Napadač na Oktobarfest u Minhenu bio desničarski orijentisan

Trenirao je zajedno sa zabranjenom neo-nacističkom militantnom grupom, čiji su članovi često bili optuženi za desničarsko nasilje

  • 0
Masakr, Oktobarfest 1980 Foto: Profimedia/FRANK LEONHARDT/AFP

Napadač koji je izveo smrtonosni napad na Oktobarfest u Minhenu 1980. godine bio je motivisan desničarskom ideologijom, rekli su savezni tužioci u utorak nakon višegodišnje istrage, prenose nemački mediji.

Gundolf Kohler bio je među 13 ubijenih kada je njegova bomba eksplodirala u kanti za smeće na ulazu na festival piva. U napadu je povređeno više od 200 ljudi.

U početku su istražitelji mislili da su lični razlozi, uključujući depresiju, probleme u vezi i stres zbog ispita bili okidač za napad, prenosi Dojče vele.

Naredna otkrića koja povezuju Kohlera sa krajnje desnim ekstremizmom navela su tužioce da ponovo otvore istragu 2014. i da istraže da li je delovao sam.

- Gundolf Kohler želeo je da utiče na parlamentarne izbore 1980. On se zalagao za diktatorsku državu po uzoru na nacional-socijalizam - preneo je "Süddeutsche Zeitung", citirajući visokog istražitelja.

Savezni tužioci do zaključka su došli nakon razgovora sa 1.008 svedoka i žrtava, pregledavši preko 888 tragova i 300.000 dokumenata od nacionalnih vlasti.

Slika Hitlera iznad kreveta

Istražitelji su saznali da je Kohler trenirao sa zabranjenom neo-nacističkom militantnom grupom "Wehrsportgruppe Hoffmann", čiji su članovi često bili optuženi za desničarsko nasilje.

Iznad njegovog kreveta visila je slika nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Međutim, nije postojalo dovoljno dokaza da je Kohler imao saučesnike.

- Nije bilo dovoljno indicija za umešanost drugih ljudi bilo kao saučesnika, podstrekača ili pomagača - dnevni list "Tagesspiegel" citira federalno tužilaštvo.

Masakr, Oktobarfest 1980 Foto: Tanjug/AP

Kraj istrage dolazi nakon što su nemačke vlasti optužene da su umanjile opasnost koju predstavlja krajnje desni ekstremizam u zemlji, nakon čitavog niza napada u Haleu i Hanau.

Poznatom neonacisti takođe se sudi i optužen je da ubio političara Valtera Lubkea prošle godine.

Nemačka vojska se takođe suočila sa optužbama da toleriše desni ekstremizam.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer od tada je krajnje desni ekstremizam proglasio "najvećom bezbednosnom pretnjom s kojom se suočava Nemačka".

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA