Stopa smrtnosti u Evropi znatno viša od proseka: Korona odnela više od 180.000 života

Kako je objavila grupa Euromomo, do 3. maja je od korona virusa je u 24 zemlje Evrope umrlo 185.287 ljudi

  • 0
Merenje temperature, žena,  maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Epidemija korona virusa odnela je u Evropi više života nego jedna ozbiljna sezona gripa, pokazala je nova studija. Najviša stopa smrtnosti i to među svim uzrastima zabeležena je u Španiji u jeku pandemije početkom aprila, a iza nje je Engleska.

Kako je objavila grupa Euromomo, do 3. maja je od korona virusa je u 24 zemlje Evrope umrlo 185.287 ljudi. Zvanični podaci Evropske unije i Velike Britanije do kraja juna pokazuju manju brojku - 177.000, prenosi Dejli mejl.

Euromomo, posmatračka grupa, tvrdi da je teško biti precizniji s obzirom na to da ona uključuje smrtne slučajeve prouzorkovane i direktno i indirektno korona virusom, pa čak i samoubistva povezana sa trenutnom globalnom krizom.

Podaci su prikupljani na nedeljnom nivou, a onda upoređeni sa 2018, kada je sezona gripa bila najsmrtnosnonija za pet godina i kada je umrlo 110.483 ljudi.

- Stopa smrtnosti je bila najviša među ljudima starijim od 65, ali neke zemlje su zabeležile povećanu stopu među onima u dobi 45-64. U nekima, posaebno Engleskoj i Španiji, primećena je povećana stopa smrtnosti u grupi od 15 do 44 godine - navodi se u istraživanju.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA