≫ 

Putinu je otvoren put da vlada do 2036, ali neki tvrde da je ukrao 22 miliona glasova na refrendumu

Dok je Kremlj ovakav rezultat proglasio “trijumfom”, kritičari tvrde da je nelegitiman

  • 3
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Rezultati refrenduma u Rusiji objavljeni su pre nedelju dana. Ustavne promene će omogućiti predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine. Ipak, sa 78 odsto "da", rezultati referenduma su pokrenuli i brojne teorije o krađi glasova.

Apsolutna većina bila je za promene Ustava usvojenog 1993. godine. Protiv amandmana je glsalo 21,27 odsto glasača, a na birališta je izašlo njih 67,97 odsto.

Dok je Kremlj ovakav rezultat proglasio “trijumfom”, kritičari tvrde da je nelegitiman, piše Moskov tajms.

Ugledni fizičar Sergej Špilkin objavio je u prošli četvrtak dokaz o navodno velikoj glasačkoj prevari na referendumu.

Špilkinov grafikon od 88 miliona glasova pokazuje da se udeo glasova “za” bliži procentu od 100 odsto u oblastima koje su prijavile slične, abnormalno visoke odazive.

Vladimir Putin glasanje Rusija Foto: Tanjug/AP

To govori da je oko 22 miliona glasova možda lažno – objašnjava Špilkin.

– U nedavnoj prošlosti nije bilo manipulisanja glasova na ruskim izborima ove veličine. Ovo je apsolutno slučaj bez presedana. Relativno gledajući, slična situacija je već viđena na izborima za Dumu 2016. – dodao je on, odnoseći se na izbore za donji dom ruskog parlamenta gde je vladajuća partija zvanično osvojila 54 odsto glasova, dok ih je prema njegovoj računici bilo 40 odsto.

Špilkin je prethodno objavio statistički dokaz o velikoj glasačkoj prevari na izborima za Dumu 2011, te predsedničkim izborima 2018. na kojima je Putin osvojio četvrti mandat, prenosi Srpska info.

Prema njegovoj kalkualciji za referendum o ustavnim amandmanima, rezultat je 65 odsto glasova za, a 35 protiv, sa odazivom od 42-43%, navodi Moskov tajms.

Posmatračka grupa Golos saopštila je u četvrtak da je primila više od 2.100 žalbi zbog mogućih prekršaja na izborima, uključujući izvještaje da su poslodavci primoravali svoje radnike na glasanje.

Video: Za ustavne promene glasalo preko 70 odsto birača: Rusi rekli da Putinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. jul 2020 | 07:48

    OVO TESKO PADA ZAPADNIM RUSOFOBIMA A NAJVISE STO NECE MOCI DA CEPKAJU RUSIJU NA REPUBLIKE -NOVE DRZAVE NA REFERENDUMU KAO STO SU URADULI SA JUGOM !!! ZIVEO PUTIN I JAKA RUSIJA!!!!

  • Aca

    9. jul 2020 | 07:20

    Ziveo Putin ti sta pricaju njima si trn u Oku!!!

  • Nes

    9. jul 2020 | 06:13

    Ko umije njemu dvije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA