"Pronađu te i ubiju": Čečeni u strahu nakon likvidacije trećeg kritičara Kadirova u Beču

To je bio četvrti nasilni napad na Čečene koji žive u Evropskoj uniji u poslednjih godinu dana, od kojih su se tri završila ubistvima

  • 5
Protest Čečena, Beč Foto: Tanjug/AP

Čečeni u Evropi rekli su da se plaše za svoju sigurnost, nakon što je strogi kritičar lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kojeg podržava Kremlj, ubijen u subotu u Beču.

- Svi su uplašeni. Moramo da pronađemo bezbednost i zaboravimo na dom, a oni vas pronađu i ubiju kao psa - rekao je čovek iz Čečenije koji je dobio azil u Austriji.

Napad u subotu poslednji je u nizu ubistava kritičara Kadirova ili Čečena sa pozadinom u antiruskoj pobuni, na lokacijama širom Evrope.

Ramzan Kadirov Žrtva je bila kritičar Kadirova, lidera Čečenije Foto: Printscreen/Youtube/BBC News

To je bio četvrti nasilni napad na Čečene koji žive u Evropskoj uniji u poslednjih godinu dana, od kojih su se tri završila ubistvima.

Austrijska policija identifikovala je žrtvu kao Martina B. (43), ali austrijski mediji, kao i njegovi prijatelji, kažu da je u pitanju Mamikan Umarov, koji je na internetu postao poznat kao "Anzor iz Beča". Na Jutjubu je objavio negativne tirade protiv Kadirova.

Umarov je upucan tri puta u subotu u blizini šoping centra u Beču. Austrijska policija kasnije je uhapsila osumnjičenog, takođe Čečena, u gradu Lincu. Još jedan Čečen je takođe u pritvoru. Prema navodima tužilaca, obojica žive u Austriji dugi niz godina. Portparol tužilaštva rekao je da još nije utvrđeno postoji li politički motiv iza ubistva.

Policija je u ponedeljak saopštila da je žrtva odbila policijsku zaštitu, iako nije poznato zašto mu je ponuđena.

Njegov prijatelj rekao je da se Umarov složio da ima policijsku patrolu ispred kuće kako bi zaštitio ženu i decu nakon što je poslednjih meseci primio pretnje.

Umarov je rekao prijateljima da je napustio Čečeniju 2005. plašeći se napada protiv onih poput njega koji su radili u strukturama kratko nezavisne Čečenije krajem devedesetih, pre nego što je Rusija ponovo potvrdila kontrolu nakon brutalne kampanje za bombardovanje i postavila Ramzanovog oca Ahmata Kadirova na čelo republike.

Ramzan je preuzeo vlast 2007. godine, tri godine nakon što je njegov otac ubijen u napadu bombom. Optuživan je za zloupotrebu prava, mučenje, ubistva rivala i kritičara i osvete za napade na članove njihovih porodica.

Negirao je navode, iako često iznosi javne pretnje svojim neprijateljima.

Umarov je navodno dobio novi identitet Martin Bek kad je u Austriji dobio azil i tvrdio je da radi kao doušnik za austrijske službe bezbednosti. Bio je svedok ubistva Umara Izrailova 2009. godine u Beču, koji je pobegao iz Čečenije i izneo navode o Kadirovljevoj ličnoj umešanosti u mučenja.

Video: Putešestvije ekipe Telegrafa do tvrđave Nikaroi u Čečeniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    8. jul 2020 | 17:22

    Није Русима интерес да вас убију већ аустријанцима да вас скину са платног списка а и да још једном покушају да оцрне РФ 😂

  • nikolas

    8. jul 2020 | 16:25

    TAKO TO RADE SUPER SILE U SVETU !!!

  • Mihajlo

    8. jul 2020 | 16:27

    Tako to rade tajne službe a ne kao kod nas sve dozvolimo i tolerišemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA