≫ 

Italija će pratiti otpadne vode zbog ranog upozorenja na novi talas korone

Praćenje otpadnih voda fokusiraće se na prioritetna područja poput turističkih odmarališta u prvoj fazi koja će trajati tokom jula. U oktobru će početi da se širi na sve italijanske gradove

  • 1
Mondragone, Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Italija planira da prati otpadne vode širom zemlje radi mogućeg ranog upozorenja na novi talas širenja virusa korona, objavio je Nacionalni zdravstveni institut (ISS).

Praćenje otpadnih voda fokusiraće se na prioritetna područja poput turističkih odmarališta u prvoj fazi koja će trajati tokom jula. U oktobru će početi da se širi na sve italijanske gradove.

Projekat, koji će koordinirati ISS, sprovodiće regionalne agencije, lokalne zdravstvene vlasti, univerziteti i 50 komunalnih preduzeća. Analiziraće se uzorci vode radi otkrivanja tragova virusa u populaciji.

- Ovim pristupom moći će da se predvidi gde virus cirkuliše u našoj zemlji - rekao je Luka Lućentini, direktor Odeljenja za kvalitet vode ISS-a.

U junu je ISS objavio da su naučnici pronašli tragove virusa korona u otpadnim vodama Milana i Torina u decembru 2019, sugerišući da je Covid-19 cirkulisao u severnoj Italiji i pre nego što je Kina potvrdila prve slučajeve zaraze.

Istraživanja u Holandiji, Francuskoj i Australiji takođe su otkrila tragove ovog virusa u kanalizaciji pa su mnoge zemlje počele da analiziraju otpadne vode radi praćenja bolesti.

Italija je jedna od zemalja najteže pogođenih u pandemiji sa 242.149 zaraženih i 34.914 mrtvih.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEMOKRA TI JA

    9. jul 2020 | 12:03

    To je u Skandinaviji praksa vec decenijama, ne samo za viruse vec i za provere kolicine narkotika koje koristi stanovnistvo. Kod nas bi moglo sa tim da se krene, ali nema kanalizacije nazalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA