≫ 

Grčka uvodi nove mere za Balkan, problem turisti što stižu drumskim saobraćajem: U ponedeljak odluka

Portparol grčke vlade saopštio je da se situacija sa korona virusom na Balkanu pomno prati i da je stanje sve gore, te da nije isključeno uvođenje dodatnih mera za putnike koji stižu kopnom do Grčke

  • 0
Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka

Foto: Profimedia

Vlasti u Grčkoj su saopštile da su spremne da uvedu drastičnije mere u borbi protiv korona virusa, koje bi mogle da uključe i zabranu ulaska državljana zemalja koje su teže pogođene drugim talasom.

Oni su saopštili da je broj "uvezenih" slučajeva u toj zemlji trenutno pod kontrolom, ali ističu da im "najveći problem predstavlja uvoz virusa kopnenim putem i to iz balkanskih država", prenosi lifo.gr.

- Promenili smo način na koji testiramo turiste i fokusiramo se na one koji dolaze drumskim saobraćajem i preko kopna - rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

On je istakao da su zabrane već uvedene za putnike iz Srbije, koji više ne mogu ni avionom da dođu u Grčku, ali je dodao da nije isključeno da će "crna lista" biti proširena.

Kako je istakao već od danas se uvodi novi plan pooštrenih mera i kontrola.

- Kazne za kršenje propisa su veoma stroge, a biće još rigoroznije. Pogotovo kada govorimo o kaznama za putnike u javnom prevozu, ali ne samo tu, već i u drumskom, morskom i aviosaobraćaju. Naravno, biće nam povećani troškovi ukoliko dođe do porasta broja obolelih. Bolnički kreveti će nam biti puni. Ne smemo da dozvolimo to u avgustu i septrembru, u ta dva meseca kada očekujemo priliv turista - saopštio je portparol grčke vlade.

Govoreći o ciframa, on je rekao da je od 31.169 testova koji su uzeti na ulazima u zemlju u periodu od 1. do 6. jula registrovano 100 pozitivnih slučajeva (0,3%).

- Pomno pratimo situaciju sa epidemijom na Balkanu. Nažalost, tamo se siguacija pogoršava.

Pecas je rekao da nisu problem samo uvezeni slučajevi već lokalna transmisija, koja će se sigurno dogoditi sa popuštanjem mera u zemlji.

- Kada smo otvorili naše granice za svet, znali smo da će biti uvezenih slučajeva - rekao je Pecas i dodao da je grčka profitirala 18 milijardi evra prošle godine.

- Sačekaćemo do ponedeljka da vidimo kako se odvijaju stvari, a onda ćemo preduzeti neophodne mere - poručio je portparol vlade.

Zdravstveni stručnjaci u Grčkoj se nadaju da će ih drugi talas korone, zbog dobrih vremenskih prilika, zaobići početkom jeseni, ali da će muke krenuti u novembru i decembru.

Video: Telegraf u Grčkoj nekoliko sati pre nego što je zatvorena granica za Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA