≫ 

Od Kine, preko Italije i Amerike: Ova zemlja je sledeće žarište korona virusa

S obzirom na to da je reč o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, čiji stanovnici uglavnom žive u prenatrpanim gradovima, bilo je očekivano da Indija postane globalno žarište

  • 1
Indija korona virus Foto: Tanjug/AP

Korona virus je u Indiju polako pristizao. Šest meseci nakon što je potvrđen prvi slučaj, ova zemlja je prestigla Rusiju po broju zaraženih.

S obzirom na to da je reč o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, čiji stanovnici uglavnom žive u prenatrpanim gradovima, bilo je očekivano da Indija postane globalno žarište. Ipak, podaci su pod znakom pitanja jer Indija ne testira dovoljno ljudi, a neobično niska stopa smrtnosti je zadobila pažnju naučnika.

Broj zaraženih raste brzo

Indija je u proteklih nekoliko dana i nedelja videla rekordan skok broja obolelih na dnevnom nivou. Najviše obolelih bilo je u junu, kada je zemlja počela polako ponovo da se otvara. Do danas je potvrđeno 795.605 slučajeva.

Ipak, virolog Šahid Džamel tvrdi da je tačna skala obolelih i dalje nejasna. Vlada je u maju sprovela istraživanje i uzela uzorke 26.000 ljudi, za šta se ispostavilo da je samo 0.73 odsto imalo virus.

- Ako to prenesemo na celu populaciju, značilo bi da smo imali 10 miliona infekcija sredinom maja - kaže on za BBC.

S obzirom na to da se broj infekcija duplira skoro na svakih 20 dana, to bi značilo da bi broj obolelih trenuntno bio negde između 30 i 40 miliona. Razlike između potvrđenih slučajeva i stvarne situacije ima u svakoj državi, ali manjeg stepena.

- Ako testirate više, naći ćete više - kaže virolog.

Indija korona virus Foto: Tanjug/AP

To se i dogodilo u Indiji. Kada je vlada počela sa masovnijim pristupom u testiranju, u prethodnih nekoliko nedelja je skočio i broj obolelih.

Od 13. marta Indija je uradila više od 10 miliona testova, ali više od polovine od tog broja dogodilo se posle 1. juna. Ipak, taj broj testiranja nije dovoljan.

Oporavak ide brzo

Prema zvaničnim podacima, oboleli od korona virusa u Indiji imaju velike šanse za oporavak. To je veoma važno, kaže doktor Džamel, jer pokazuje kakav je zdravstbeni sistem.

Indija korona virus Foto: Tanjug/AP

Broj smrtnih slučajeva raste mnogo sporije od broja obolelih, ali ukoliko se to bude ubrzalo može nastati veliki pritisak na bolnice. Kako stvari trenutno stoje, oboleli se u Indiji leče brže nego oni u SAD ili Brazilu.

Niska stopa smrtnosti

Indija je do danas potvrdila da su od korona virusa umrle 21.632 osobe, te je ona osma u svetu po broju preminulih tokom ove epidemije. Ali, ako se gleda stopa smrtnosti po glavi stanovnika, to je nisko u odnosu na neke druge države.

Međutim, baš oko te brojke se diže prašina i mnogi stručnjaci veruju da Indija ne objavljuje pravo stanje.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA