"Ovo je otvorena provokacija": Grčka osudila pretvaranje Aje Sofije u džamiju

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je danas presudu koja omogućuje vladi da istanbulsku Aja Sofiju, koja je sada muzej, pretvori u džamiju

  • 27
Aja Sofija

Žena sa zastavom ispred Aje Sofije, Foto: Tanjug/AP

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu može da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

- Današnja odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika - izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je danas presudu koja omogućuje vladi da istanbulsku Aja Sofiju, koja je sada muzej, pretvori u džamiju.

Aja Sofija je, inače, bila najpre vizantijska pravoslavna bazilika, posle pada Carigrada 1453. godine pod Osmanlijsku vlast postala je džamija, a sada je muzej.

Ruska ckrva se oglasila povodom odluke o Aja Sofiji: "Ovo može da dovede do još većih podela"

 

Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje što turski sud nije uzeo u obzir njenu zabrinutost kada je doneo presudu da je odluka o tome da istanbulska Aja Sofija postane muzej bila nezakonita. Ona je navela da bi odluka mogla da dovede do još većih podela, preneli su ruski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    10. jul 2020 | 18:20

    Trebaju hriscanske zemlje dzamije pretvorit u Crkve, i problem rijesen. 1:1

  • Salamander

    10. jul 2020 | 17:47

    Livade ce pozelet turaka al turaka vise nece biti.

  • Vidovnjak

    10. jul 2020 | 20:23

    Pretvorice oni za koju godinu sve crkve u Evropi u dzamije!!! Dzamahirija nadire ka Evropi svaki dan!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA