"Ovo će oduzeti ponos Turcima": Erdogan 24. jula otvara Aju Sofiju kao džamiju

Prema Pamukovim rečima, ima na milione Turaka koji misle kao on, ali "u Turskoj nema više demoratije"

  • 49
Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Aja Sofiju kao džamiju planiramo da otvorimo molitvom 24. jula, najavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je odmah nakon potpisivanja dekreta, kojim je ukinuta odluka da Aja Sofija bude muzej, održao konferenenciju za novinare na kojoj je rekao da su ubrzane pripreme za otvaranje džamije.

Erdogan je rekao da su uklonili objekte ispred Aja Sofije u kojima su sedeli čuvari i zaposleni koji su naplaćivali karte, piše Haberler.

- Kao i sve naše džamije, i vrata Aja Sofije biće otvorena svima, našim građanima i strancima, muslimanima i onima koji nisu muslimanske vere -  saopštio je Erdogan.

Orhan Pamuk: Razočaran sam promenom statusa Aja Sofije

Turski nobelovac Orhan Pamuk izjavio je danas da je "razočaran promenom u statusu Aja Sofije".

- Turci su ponosni što su sekularni. Ovo će oduzeti taj ponos naciji - rekao je čuveni pisac za BBC radio.

Prema Pamukovim rečima, ima na milione Turaka koji misle kao on, ali "u Turskoj nema više demoratije".

- Pošto je Aja Sofija je znak modernog turskog sekularizma, vratiti u je u džamiju znači nažalost reći da ne želimo da budemo više prijateljski raspoloženi prema zapadu, ne želimo da budemo sekularni više - poručio je Pamuk.

Predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan potpisao je danas dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju, nakon što je turski sud poništio vladinu uredbu iz 1934. kojom je zgrada pretvorena u muzej.

Namera turskih vlasti da Aja Sofiju ponovo pretvore u džamiju naišla je na oštre kritike u svetu, uključujući SAD i naročito pravoslavnih lidera.

Borel: Odluka Turske i Erdogana o Aja Sofiji je za žaljenje

Šef diplomatije EU Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog odluke Turske da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Žozep Borel u pisanom saopštenju ukazuje na to da Aja Sofija ima snažnu simboličku, istorijsku i univerzalnu vrednost.

On dodaje da je Turska tokom vremena razvila tradiciju očuvanja kulture kao i prepoznatljivu intelektualnu i kulturnu otvorenost.

- Odluka turskog Državnog saveta da se poništi jedna od modernih odluka Turske i odluka predsednika Erdogana da se spomenik stavi pod upravljanje Predsedništva za verska pitanja je za žaljenje - navodi Borel.

On podseća da se Turska, kao jedan od osnivača Saveza civilizacija, posvetila promociji međuverskog i međukulturalnog dijaloga i negovanju tolerancije i suživota.

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je presudu koja omogućava vladi da preobrati istanbulsku Aja Sofiju, nekadašnju vizantijsku pravoslavnu baziliku koja je sada muzej u džamiju u kojoj će se vršiti muslimansko bogosluženje.

Šalenberg kritikuje Tursku zbog Aja Sofije

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg kritikovao je večeras odluku suda u Turskoj o pretvaranja Aja Sofije u džamiju.

- Kao muzej je Aja Sofija bila otvorena za sve kulture i vere. Današnja odluka da se taj status ukine je dalji korak udaljavanja Turske od Evrope, koji ne razumemo i koji sa žaljenjem primamo k znanju - naveo je Šalenberg u saopštenju.

Odluka suda, prema njegovim rečima, daje povod za pitanja o njegovoj nezavisnosti.

Šalenberg je rekao da je Aja Sofija deo UNESKO-vog nasleđa, sa velikom simboličnom vrednošću, te da predstavljala simbiozu orijentalne i evropske kulture.

Video: Dok su se Putin i Erdogan častili sladoledom, promakao im je grozan gest ruskog ministra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    11. jul 2020 | 04:49

    Туре је Туре

  • Tara

    11. jul 2020 | 06:23

    Kad su pa turci imali ponos njihov ponos je u gu....

  • Co21

    11. jul 2020 | 06:03

    Ja stvarno ne znam da li bi ikada usao u nesto sto je nekada bila dzamija, pa kasnije neko drugi pretvorio u pravoslavni hram i pozivao vernike da dodju na molitvu. To je stvarno vrhunac cinizma i ako to pise u svetoj knjizi Kuran, da treba otimati tudje bogomolje i pretvarati ih u svoje, onda svaka cast. Tuzno i zalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA