≫ 

U Austriji 114 novih slučajeva, mnogi došli iz Srbije, BiH i Hrvatske: Traži se stroža kontrola

U poslednje dve nedelje 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope su u Austriju stigle zaražene korona virusom

  • 26
Austrija, policija Foto: Tanjug/AP

U Austriji je u nedelju zabeleženo 114 novih slučajeva za poslednja 24 sata, a vlast zabrinjava porast zaraza koje se povezuju s putnicima s juga pa neki političari traže strože kontrole granica.

U nedelju prepodne objavljeno je kako je do sada u Austriji na koronavirus pozitivno testirano 18.897 osoba, što je 114 više nego dan pre.

Žarište savezna pokrajina Gornja Austrija

Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornjom Austrijom, gde su zabeležena 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Kako javlja Kronen Zeitung, u poslednje dve nedelje 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom.

Od toga na tzv. Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU, Hrvatske i Rumunije.

Austrija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Premijer savezne pokrajine Gornje Austrije Tomas Stelzer apelovao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je zatražio i pojačane kontrole na granicama.

- Ono što nam je potrebno su pojačane kontrole na granicama kako bismo sprečili jače prodiranje virusa u zemlju - rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posete "domovini na zapadnom Balkanu" zarazio radne kolege i decu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Austrija ne bi preživela novi lokdaun

Novi predsednik konferencije saveznih zemalja Vilfried Haslauer je u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio kako Austrija ekonomski ne bi preživela novi lokdaun.

- Drugi lokdaun ne bismo preživeli ekonomski ni finansijski - rekao je Haslauer.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije ili Bosne i Hercegovine uvela obavezan karantin nakon povratka, a ministarstvo spoljnih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje.

Video: Austrijska policija zahvalila građanima što se pridržavaju samoizolacije

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    12. jul 2020 | 18:02

    Svi su se u austriji zarazili znamo odakle je krenulo svi oni na zapadu poslali su ih na godisnje odmore sami ste krivi, kriju broj obolelih zbog socijalnih nemira I privrede.

  • ruralni srbin

    12. jul 2020 | 19:27

    Da su gastarbajteri poslusali drzavu Srbiju i da nisu dosli oko Vaskrsa kao zarazene horde, sada bi ljudi, zajedno sa majkom Srbijom, vec pobedili koronu i isli bi smo na more.

  • Dejan

    12. jul 2020 | 19:10

    Ako se vrate iz Srbije i Bosne imaju Coronu a ako dodje iz Hrvatske onda nema....Jer to corona poznaje ko je u EU a ko nije....???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA