≫ 

Stranac najteži oboleli pacijent od korone u Vijetnamu: Svi pisali o njemu, posle 4 meseca ide kući

Bio je naširoko poznat kao "Pacijent 91", a mediji su pisali i o najmanjem napretku u lečenju

  • 2
Stephen Cameron pilot Vijetnam Foto: Tanjug/AP

Škotski pilot, koji je proveo više od dva meseca na aparatu za održavanje u životu u Vijetnamu nakon što je oboleo od korona virusa, najzad se vraća kući. Otpušten je iz bolnice posle četiri meseca.

Stiven Kamerun (42) bio je najbolesniji pacijent kojeg su lokalni lekari morali da leče za vreme pandemije, prenosi BBC.

Pilot je proveo skoro četiri meseca u bolnici u gradu Ho Ši Min.

Kamerun je bio toliko bolestan, što je bilo retkost u zemlji, da su o njegovom toku lečenja i izlečenju izvestile nacionalne novine i televizije i to do detalja.

Pilot Vijetnam erlajnza postao je naširoko poznat kao "Pacijent 91", nadimak koji su mu dali zdravstveni službenici kada se razboleo u martu.

Kada je najzad napustio bolnicu, Kamerun nije mogao da sakrije zahvalnost.

- Oduševljen sam velikodušnošću vijetnamskog naroda, posvećenošću i profesionalnošću lekara i medicinskih sestara. Mogu samo svima da zahvalim na onome što su uradili. Odlazim kući srećnog srca, ali sam tužan jer ostavljam puno ljudi sa kojima sam postao prijatelj - rekao je pilot.

Samo nekoliko nedelja nakon što je početkom februara stigao u Vijetnam zbog posla, proveo je veče u popularnom Buda baru u Ho Ši Minu.

Nekoliko dana kasnije, 18. marta, testiran je pozitivno na korona virus.

Njegovo stanje se brzo pogoršalo, a tokom dva i po meseca koliko je bio u indukovanoj komi, veći deo vremena proveo je na ecmo mašini, formi aparata za održavanje u životu koja se koristi u samo najekstremnijim slučajevima.

Tokom lečenja imao je nekoliko komplikacija. Bubrezi su mu otkazali, zahtevao je dijalizu, a kapacitet pluća spao je na 10 posto.

Kamerun je izgubio 20 kilograma i mišići su mu oslabili.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA