≫ 

Duda u tesnom vođstvu u drugom krugu predsedničkih izbora u Poljskoj

Izlaznost u ovom drugom krugu je prema prvim procenama dostigla rekordnih 68,9 odsto, što je za četiri odsto više nego u prvom krugu i jedna od najvećih u istoriji predsedničkih izbora u Poljskoj

  • 0
Andžej Duda Foto: Tanjug/AP

U drugom krugu izbora za predsednika Poljske tesno, sa 50,4 odsto glasova, vodi dosadašnji predsednik Andžej Duda, prema prvim procenama na osnovu anketa na biralištima koje su odmah nakon zatvaranja birališta u 21 čas objavile poljske televizije.

Kandidat vladajuće stranke Pravo i Pravda Andžej Duda osvojio je, prema procenama agencije IPSOS, 50,4 odsto glasova od oko 30 miliona Poljaka sa pravom glasa koji su izašli na izbore, dok je kandidat opozicione Građanske platforme, gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski osvojio 49,6 odsto glasova.

Rafal Trzaskowski Rafal Tšaskovski Foto: Tanju

Agencija IPSOS upozorila je da se na osnovu te procene ne može odrediti ishod, jer se statistička greška kreće oko dva procenta i Poljsku tako čeka napeta noć dok ne stignu aktualizovane procene.

Strah da će ostati bez masivnih socijalnih programa, da bi opozicioni predsednik Poljsku pretvorio u prirepak Nemačke, naterao Poljake da plaćaju odštetu Jevrejima za imovinu koju su oteli u Drugom svetskom ratu nemački nacisti, potisnuo konzervativne katoličke vrednosti i porodicu i dao zeleno svetlo "LGBT ideologiji" da uđe u škole i omogućio bogaćenje elita, dok narod siromaši, kako su Tšaskovskog zvaničnici poljske vladajuće stranke predstavljali u državnim medijima, uspeo je da mobiliše uprkos epidemiji koronavirusa starije birače na selu.

Nada da će, nakon skoro pet godina moći da se zaustave zahuktale reforme u režiji Jaroslava Kačinjskog i njegove konzervativno nacionalne stranke Pravo i Pravda, kao i urušavanje nezavisnosti institucija, a pre svega reforma pravosuđa, zbog koje je zvanična Varšava od 2016. godine u sporu sa Evropskom unijom, kao i odbrana opstanka nezavisnih medija, mobilisala je na birališta i simpatizere celog spektra opozicije, žitelje velikih gradova i mlade.

Izlaznost u ovom drugom krugu je prema prvim procenama dostigla rekordnih 68,9 odsto, što je za četiri odsto više nego u prvom krugu i jedna od najvećih u istoriji predsedničkih izbora u Poljskoj.

Izbori za predsednika Poljske, pošto Andžeju Dudi početkom avgusta ističe mandat, odloženi su od redovnog termina 10. maja zbog epidemije koronavirusa. Oba kruga, prvi 28. juna i drugi 12. jula, održana su uz posebne sanitarne mere, čestu dezinfekciju birališta, sa ograničenim brojem ljudi u prostoriji birališta, gde su nosili zaštitne maske, neki i rukavice, dok su neki Poljaci radije poneli i svoje hemijske olovke.

Državna izborna komisija još ranije je najavila da će, pošto su sve ankete pred izbore predviđale neizvestan ishod i davale prednost čas Dudi, čas Tšaskovskom, konačne zvanične rezultate izbora i ko će narednih pet godina stajati na čelu Poljske objaviti tek u utorak kasno uveče.

Video: Snimak momenta kada je gradonačelnik izboden nožem

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA