≫ 

Isto ovo desilo se Džordžu Flojdu: Novi snimak policijske brutalnosti izazvao gnev javnosti

Organi reda saopštili da je istraga u toku

  • 3

Vlasti u Pensilvaniji pokrenule su istragu pošto se na društvenim mrežama pojavio video snimak kako policijac drži koleno na vratu jednog čoveka, a ceo incident podsetio je na situaciju u kojoj je 25. maja preminuo Afroamerikanac Džordž Flojd.

Snimak je ubrzo postao viralan i izazvao gnev javnost pošto je na isti način Flojd preminuo kada je policajac Derek Šovin osam minuta držao koleno na njegovom vratu, ne oglašavajući se na njegovo zapomoganje da ne može da diše.

Na video snimku se vidi kako dva policajca obuzdavaju čoveka crne puti kako vrišti ispred bolnice Sveti Luka, a jedan od pripadnika organa drži koleno na vratu osumnjičenog.

Srećom, niko nije nastradao, ali je ovaj incident pokrenuo protest manjeg broja građana, koji su umarširali u lokalnu policijsku stanicu i tražili objašnjenje za ovaj slučaj, prenosi "Raša tudej".

Šef policije u Aletaunu Glen Granic pokušao je da spusti tenzije, rekavši da je istraga u toku, ali je otkrio i neke detalje koji se tiču incidenta. On je istakao da ono što se ne vidi na snimku jeste da se muškarac ponašao nekontrolisano, “povraćajući i posrtajući po ulici, i zaustavio se ispred ulaza za hitan prijem u bolnici”.

- Ta osoba počela je da se dere, vrišti i pljunula je policajce i osoblje bolnice. Kada su ga policajci oborili na zemlju, osumnjičeni je i dalje pružao otpor, te su policajci morali da ga obuzdaju - naveo je Granic.

Muškarac je zatim sproveden u bolnicu, gde mu je pružena pomoć a potom je pušten iz ustanove. Granic je kazao da je u toku istraga koja će pokazati da li su policijaci koristili prekomernu silu.

Podsećanja radi, širom Sjedinjenih Američkih Država buknuli su protesti posle smrti Flojda, koji je preminuo tokom hapšenja. Šovinu i još nekoliko policajaca sudi se za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca.

Video: Vi ste ga upravo ubili: Procureo još jedan snimak ubistva Džordža Flojda

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    13. jul 2020 | 10:40

    Tako su ih ucili,to je pravilo,i sta sad policajac ima tu da misli? Da zna da misli,radio bi neki drugi posao???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA