Prva egzekucija u Indijani posle 17 godina ipak odložena: Li, ubica dece, ostaje iza rešetaka

Li je tela žrtava bacio u pritoku reke Ilinoj u Oklahomi

  • 1
Danijel Li Luis

Foto: Printscreen/Youtube/THV 11

Danijel Luis Li (47), koji je zajedno sa saučesnikom osuđen za ubistvo tročlane porodice, trebalo je da danas u 18 sati po našem vremenu u Indijani bude pogubljen smrtonosnom injekcijom. Ipak, njegova egzekucija je odložena, samo nekoliko sati pre zakazanom termina.

Porodica žrtava ranije je tražila da se odloži izvršenje smrtne kazne, plašeći se da bi prisustvu egzekuciji mogli da budu zaraženi korona virusom. Apelacioni sud je, međutim, odbio zahtev familije žrtava, smatrajući da nema zakonskih argumenata za tako nešto.

Tužilac Vilijam Bar kazao je ranije za AP da veruje da zvanični zatvora mogu da izvrše pogubljenje bez rizika da se eventualno neko zarazi korona virusom. Uvedene su dodatne mere, kao što su provera temperature, a od prisutnih se tražilo da nose zaštitne maske.

Međutim, sudija Tanja Čatkan rekla je da postoje "nerešeni pravni izazovi", te je sve odloženo zasad.

Danijel Luis Li je beli supremista iz Oklahome, a osuđen je da je 1996. godine ubio tri člana porodice Miler inače jevrejskog porekla u Arkanzasu. On je usmrtio Vilijama Milera, njegovi suprugu Nensi En i osmogodišnju pastorku Saru Elizabetu Pauel.

Li je žrtve posle ubistva bacio tela u pritoku reke Ilinoj u Oklahomi, a porota ga je osudila na smrt.

Erlin Piterson (81), čija ćerka je nastradala u Lijevom krvom piru, kazala je da je protiv smrtne kazne, te se nadala da će ubica biti osuđen na doživotnu robiju.

- Da, Danijel Li mi je naneo veliku bol i štetu, ali ne verujem da će njegova smrt da promenio bilo šta od toga - kazala je Piterson prošle godine.

Lijeva planirana egzekucija jedna od četiri koje bi trebalo da budu obavljene u julu i avgustu. Sva četvorica robijaša biće usmrćeni zbog ubistava dece.

Ovo je prva federalna egzekucija u poslednjih 17 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    13. jul 2020 | 20:09

    srbija treba da vratiti dozivotnu robiju i smrtnu kaznu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA