Ušla u lift i koronom zarazila 70 ljudi u svojoj zgradi: Bila je sama u kabini, a zaraza je buknula

Prema izveštaju stručnjaka kineskog Zavoda za kontrolu zaraznih bolesti, putnica koja je došla iz SAD nije imala simptome infekcije

  • 4
Test, testovi, antitela, epruvete, maska, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Žena u Kini je, neznajući da je obolela, jednom vožnjom liftom u njenoj zgradi zarazila najmanje 71 osobu korona virusom, tvrde naučnici.

Do incidenta je došlo 19. marta kada se ta žena vratila iz Sjedinjenih Američkih Država kući u provinciji Heilongjiang. To je bilo osam dana pošto u toj oblasti nije detektovan niti jedan slučaj korona virusa.

Prema izveštaju stručnjaka kineskog Zavoda za kontrolu zaraznih bolesti, ona nije imala simptome infekcije, ali je uprkos negativnom testu na koronavirus ostala u samoizolaciji. Žena se nije vozila ni sa kim u liftu, ali ga je njena komšinica na spratu ispod koristila neposredno posle nje.

Zatim je 29. marta kod komšinice bila žurka, kojoj su prisustovali majka i njen dečko, uz još neke zvanice. Jedna od osoba koje su bile tamo 2. aprila imala je moždani udar te je odvezena u bolnicu, ali u tom trenutku nije postojala jasna veza između tog čoveka i žene koja je putovala.

Naučnici su kasnije utvrdili da se putnica najverovatnije kontaminirala lift u zgradi, a da se komšinica zarazila pošto ga je koristila odmah posle nje. Ona je zatim inficirala majku i njenog momka sa kojim je došla, a taj par inficirao je čoveka koji je imao moždani udar, prenosi "Independent".

Pošto je taj muškarac došao na okupljanje sa svojim sinovima, kasnije je otkriveno da su svi zaraženi korona virusom, a ta grupa inficirala još 28 osoba u bolnici, uključujući pet medicinskih sestara i jednog doktora. Zatim su oni zarazili još 20 osoba u drugoj bolnici.

Momak majke koja je došla u posetu ćerki imao je simptome COVID-19 i postao prvi slučaj u klasteru koji je bio pozitivan na korona virus. Kada su istraživači saznali da je neko u blok nedavno putovao, putnica je ponovo testirana i tom prilikom je utvrđeno da ima u organizmu antitela- što implicira da je ranije bila zaražena.

- Verujemo da je putnica bila asimptomičan pacijent i da je komšinica ispod inficirana virusom tako što je bila u kontaktu sa liftom u zgradi. Naši rezultati pokazuju kako jedan asimptomičan slučaj može da izazove veliko širenje zaraze unutar zajednice - naveli su istraživači.

Video: Brnabić o tome zašto je sada gore nego u prvom piku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    13. jul 2020 | 16:24

    A pašenog, a jetrve? Brate, svi se zaraziše od jednog lifta, a niko se jos nije zarazio u supermarketu? Kisićka nam reče da ne možemo da se zarazimo kupujući robu, a eto gomila se zarazi od vožnje liftom???

  • Ja

    13. jul 2020 | 16:31

    Da se tako širi Korona onda bi se svi razboleli u kratkom vremenskom periodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA