≫ 

Sukob EU i Turske zbog Aja Sofije: "Ostavljena je u nasleđe kao džamija, mora tako i da se koristi"

Nakon prvog sastanaka uživo posle više meseci, 27 ministara spoljnih poslova EU osudili su odluku Turske da promeni status Aja Sofije

  • 30
Aja Sofija, Hagia Sophia

Foto: Tanjug/AP

Turska i Evropska unija sukobile su se zbog odluke Ankare da promeni status Aja Sofije iz muzeja u džamiju i energetskih istraživanja koje Turska sprovodi u spornim vodama Sredozemnog mora.

Nakon prvog sastanaka uživo posle više meseci, 27 ministara spoljnih poslova EU osudili su odluku Turske da promeni status Aja Sofije, rekao je u ponedeljak uveče visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

- Ova odluka će neminovno podstaći nepoverenje, promovisati obnovljenu podelu između verskih zajednica i ugroziti naše napore za dijalog i saradnju - rekao je Borel nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da postoji široka podrška da se turske vlasti pozovu da pod hitno razmotre i promene ovu odluku, prenosi AP.

Borel je rekao da na sastanku u ponedeljak nisu donete neposredne odluke, ali je najavio da će ministri ponovo razmotriti to pitanje na narednom sastanku, u avgustu u Berlinu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu odbacio je međunarodnu intervenciju u vezi sa promenom statusa Aja Sofije.

- Aja Sofija je ostavljena u nasleđe kao džamija i mora da se koristi kao džamija. Mi snažno odbacujemo komentare koji predstavljaju intervenciju u suverena prava Turske", rekao je Čavušoglu za televiziju TRT .

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da se EU suočava sa izazovom i uvredom koje iznosi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je dodao da je bušenje u potrazi za naftom koje Turska sprovodi u blizini Kipra suprotno međunarodnim obavezama i međunarodnom pravu i poručio da će Grčka gledati da pripremi listu mogućig "političkih, diplomatskih i finansijskih sankcija".

- Ako bi Grčka odustala od svojih maksimalističkih načina i pristala na fer podelu (prava) i ako bi ubedila Kipar u fer podelu prihoda (od istraživanja prirodnih resursa), onda bi 80 odsto naših problema bilo rešeno - odgovorio je na to Čavušoglu.

Video: Erdoganov šamar civilizaciji i tekovinama turskog naroda: Molitva ispred Svete Mudrosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hans

    14. jul 2020 | 08:27

    Sve ce to opet biti nase

  • moki

    14. jul 2020 | 07:59

    Cuj ostavljena u nasledje kao dzamija? Prijatelju a otkud onda u njoj freske sa Isusom i Bogorodicom?Bila Crkva sad je muzej i tako treba da ostane.. Dzamija makar ne fali ni u Konstantinopolju a ni u Minhenu i Parizu.. Sta sad? Da ih pretvaramo i crkve?

  • Mire

    14. jul 2020 | 08:24

    Ma kakav sukob ! Uvedite im ekonomske sankcije , zabranite i oduzmite im dzamije u EU , to je odgovor na bezobrazluk turaka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA