Korona virus bi na zimu mogao da odnese 120.000 života: Sumorna upozorenja britanskih naučnika

Istraživači upozoravaju da bi drugi talas korona virusa mogao da bude gori od prvog

  • 4
Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka Foto: Tanjug/AP

Drugi talas korona virusa mogao bi da bukne “van kontrole” u Ujedinjenom Kraljevstvu, a to bi dovelo do 120.000 žrtava, istakli su ministri govoreći o “razumnom najgorem scenariju”.

Ova prognoza ubraja ljude koji bi mogli da mogli da preminu u bolnicama, a došla je posle izveštaja koji je odobrio ser Patrik Valans, glavni naučni savetnik vlade kada je reč o epidemiji korona virusa.

Kako ističe “Skaj njuz”, drugi talas bi mogao da bude još gori od prvog, odnosno da bi faktor širenja virus u populaciji, tzv. R-faktor, mogao da skoči od septembra na 1,7. Trenutni R-faktor u UK se kreće između 0,7 i 0.9.

U pravljenju izveštaja učestvovalo je 37 naučnika i akademika, a oni su istakli da bi vrhunac broja mrtvih i prijema zaraženih u bolnicama mogao da nastupi u januaru ili februaru 2021. godine.

Ovo istraživanje, međutim, ne uključuje broj mrtvih u zajednici i u domovima za negu, a takođe naučnici nisu uzeli u obzir eventualne mere vlade da se spreči širenje koronavirusa.

Epidemiolog Azra Gani sa Imperijal Koledža u Londonu, koja je radila u pravljenju izveštaja, kazala je da ovo nije “predviđanje” već najgori scenario po kome bi se virus bio van kon kontrole.

- Kako se bliži zima i vreme je lošije, ljudi su češće unutra, prozori se ne otvaraju, tako da postoji verovatnoća da će doći po povećanog broja zaraženih. Takođe, tada bi postojala mogućnost da se britansko zdravstvo nađe na zimu na velikom udaru, odnosno velikom prilivu zaraženih. Sve ovo zajedno moglo bi da izazove najlošiji scenariju. Naši sistemi moraju da budu u punoj pripavnosti od septembra - kazala je Gani za “Skaj njuz”.

Profesor Stiven Holgate, koji je predvodio studiju, upozorio je da postoji rizik da se zemlja nađe pod jakim udarom korona virusa i istakao da bi on mogao da se smanji “ako se odmah preduzmu određene mere”.

Predložio se da se najranjivije kategorije ljudi, kao što su stari ljudi, medicinski i socijalni radnici vakcinišu protiv gripa, ali i da se unapredi program za testiranje i pronalaženje zaraženih korona virusom kako bi se sprečila pojava lokalnih žarišta.

Prema poslednjim podacima, u Ujedinjenom Kraljevstu je zaraženo više od 290.000 ljudi, a preminulo je 44.830  osoba.

Nove mere uvode se u svetu i regionu: Najavljene su i dve u Srbiji

Zemlje širom sveta, među kojima je i Srbija, ponovo pooštravaju restrikcije zbog korona virusa kako bi se izborile sa novim izbijanjima i porastom obolelih, nakon što je globalna infekcija prešla 13 miliona. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da nema "prečica za izlazak iz pandemije".

Na primer, Hongkong će od utorka u ponoć uvesti nove striktne mere socijalnog distanciranja, najoštrije od početka pandemije, prenosi Gardijan. Vlast je upozorila da je rizik od epidemije velikog obima izuzetno visok.

Nove mere znače da su maske obavezne u javnom prevozu, a restorani će od 18 sati moći da pružaju samo uslugu za poneti.

Video: Humke zemlje i sveže rake: Engleska nije ovo videla još od epidemije kuge

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    14. jul 2020 | 13:01

    Zar to i nije bio cilj puštanja virusa.

  • DRagutin

    15. jul 2020 | 06:00

    Ja mislim da će ovaj "veoma " opasan virus da ispuni želju vladarima sveta i da na planeti preživi samo 500 miliona ljudi... Jel sada ok, jeli doktori, eksperti i raznorazna struko???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA