Nemci razapeli Nojera zbog pevanja Tompsonove pesme, pa se setili kako je Merkel reagovala na nju

Vest je odjeknula svetom, a golman je pokušao da se opravda rekavši kako ne zna hrvatski

  • 4
Manuel Nojer, Angela Merkel, Marko Perković Tompson Foto: Tanjug/AP, Tanjug/HINA/Tomislav PAVLEK

Nemački mediji praktično su razapeli Manuela Nojera zato što je pre neki dan u društvu na jadranskoj obali zapevao pesmu Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si", pesmu koja je postala neizostavni hit kada god nastupa hrvatska fudbalska reprezentacija.

Ma koji od njihovih portala otvorili, u naslovima se ističu manje-više identične konstrukcije, pa tako tamošnji novinari golmana Bajerna i nemačke reprezentacije kritikuju da je zapevao pesmu autora koji se veže uz ekstremno desno krilo hrvatske političke scene, prenosi Večernji list.

List "Spiegel" u svom tekstu tako prolazi kroz Tompsonovu biografiju, podseća da mu je Švajcarska 2009. godine zabranila ulazak u državu zbog koketiranja s fašizmom, ali i čitaocima pojašnjava da je pesma "Lijepa li si" nekima sporna zbog spominjanja Herceg-Bosne, što se može protumačiti kao glorifikacija hrvatskih ekspanzinističkih težnji tokom devedesetih godina.

Tako je barem tu problematiku za "Spiegel" protumačio društveni naučnik sa Univerziteta u Gracu Dario Brentin, koji u nastavku kazao da je slučaj Manuela Nojera komplikovan jer se u hrvatskom društvu ta pesma uopšte ne doživljava problematičnom.

Manuel Neuer, Manuel Nojer, Bild Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Bild

Da je priča odjeknula širom sveta, otkriva i činjenica da je britanski BBC zatražio izjavu minhenskog Bajerna, a na situaciju se u svom članku osvrnuo i portal "Der Tagesspiegel", čiji se autor prisetio zanimljivog detalja.

Naime, pozivajući se na Nojerovu izjavu koju je dao listu Bild i u kojoj je kazao da ne govori hrvatski, autor je naveo da se na temelju toga može pretpostaviti da Nojer uopšte nije znao šta peva, kao ni za šta se Tompson veže.

- Činjenica da je pesma "Lijepa li si" neslužbena himna hrvatske vladajuće stranke incident ne čini nimalo boljim, ali ga čini daleko shvatljivijim - piše autor i podseća da je uz pesmu tapšala glavom i bradom Angela Merkel.

- Trebalo bi istaći uz Nojerovu odbranu da nije prvi slavni Nemac koji je tako nešto učinio. To se dogodilo i Angeli Merkel prilikom njene posete Zagrebu u maju 2019. godine - podeća on.

Na Jutjubu i danas postoji snimak koja svedoči toj situaciji, s tom razlikom što Merkel nije pokušavala da peva, ali ni da se skriva dok je pesma odjekivala dvoranom.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    14. jul 2020 | 13:37

    Ma da,nije znao nista. A Tompson mu u srcu. Fuj.

  • Antun-Tunja

    14. jul 2020 | 14:39

    Njemačka konkretno regija Bajern, daje onome tko korišti godišnji odmor u Njemačkoj iznos od 600Euro,naravno i to dokaže..Cilj je ostaviti novac u Njemačkoj.Sad se pojavi popularni i poznati Manuel Nojer koji promoviše odlazak iz Njemačke.Poanta je, neposluh Vladi Njemačke.Nije bitno gdje, već zašto.

  • Vosa

    14. jul 2020 | 17:27

    Ajde da ne preterujemo vise: Tompson je ustasa, ustase su genocidni zlocinci, odvratni su i on i oni. Al napadati Nojera koji ni ne zna sta peva, tj peva pesmu u kojoj nema nista ustaskog ni zlocinackog (mozda bi ono ‘ Hercegbosno’ moglo smetati RBiH) je preterivanje. Poslusajte pesmu i cucete da nema niceg ruznog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA