Tri incidenta u 13 dana: Ruski avioni presreli američke špijunske letelice

Avioni Severne flote i Južnog vojnog distrikta presreli su letelice i ispratili ih na bezbedno odstojanje

  • 1
Su-25

Foto: Printscreen/Youtube/ Телеканал Звезда

Rusko vojno vazduhoplovstvo podiglo je danas lovce kako bi presreli i ispratili američke i norveške letelice za osmatranje u odvojenim incidentima iznad Barencovog i Crnog mora, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

- Letelice koje su se kretale ka granici Rusije identifikovane su kao leteći objekti za osmatranje: norveški avion P-3C orion iznad Barencovog mora i američki P-8A Posejdon, RC-135 i dron “Reaper” iznad Crnog mora - stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

Kako se navodi, avioni Severne flote i Južnog vojnog distrikta presreli su letelice i ispratili ih na bezbedno odstojanje, a zatim se vratili u svoje baze, navodi "Sputnjik".

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je presretanje američkih i norveških letelica sprovedeno po međunarodnim pravilima. Ovom događaju na nebu prethodio je incident u subotu, kada je Rusija podigla avione Su-35 i MiG-31 da presretnu i oteraju špijunsku letelicu RC-135 koja se kretala ka ruskom vazdušnom prostoru iz pravca Japanskog mora.

Pre toga, ruski avioni su 1. jula presreli takođe američku letelicu RC-135 iznad Crnog mora.

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA