≫ 

Belgija prvi put od 10. marta nema nijednog preminulog od korona virusa

Ukupan broj smrti izazvanih covidom-19 iznosi 9.787

  • 0
Belgija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Belgija, koja po smrtnosti od korona virusa bila u svetu najteže pogođena Kovidom-19, uspela je da pandemiju stavi pod kontrolu i u utorak je prvi put od 10. marta objavila da nema nijedne žrtve.

Kao i druge evropske države koje su bile teško pogođene pandemijom u aprilu i martu, tako je i Belgija zaoštrila mere karantina koje je sada i uspela ukinuti.

Ukupan broj smrti izazvanih covidom-19 iznosi 9.787, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje Sciensano.

U Belgiji koja ima 11,5 miliona stanovnika, broj smrti iznosio je 850 na milion što je, s izuzetkom državice San Marino, najveći postotak smrtnosti u svetu, prenosi Hina.

Vrhunac smrti u jednom danu Belgija je dostigla 12. aprila kada su umrle 343 osobe od posledica Kovida-19.

Krivulja potvrđenih zaraza dramatično je pala, ukupno 62.781, iako je dnevna brojka u poslednjih sedam dana prosečno iznosila 95, što je za 11 posto više od prethodnog tjedna.

S obzirom na leto i putovanje Belgijanaca na odmor u inostranstvo, Belgija je sada mnogo bolje pripremljena za pandemiju nego početkom godine kada su se sa skijanja vraćali njeni građani zaraženi korona virusom, rekla je ministarka zdravlja Megi de Blok prošle nedelje.

Takozvana reprodukcijska stopa, ključna brojka koja pokazuje koliko zaražena osoba zarazi druge ljude, sada je ispod 0,86.

Belgijska vlada raspravljaće u sredu, 15. jula, o daljem ublažavanju mera izolacije pošto je od 10. jula uvela obvezno nošenje maski u prodavnicama, bioskopima i muzejima.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA