Bukti sukob star 26 godina: U razmeni vatre Jermenije i Azerbejdžana poginulo 16 osoba

U nejtežem artiljerisjkom sukobu u poslednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana

  • 0
Jermenija vojska Foto: Tanjug/AP

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana danas je eskalirao razmenom paljbe iz teškog artiljerijskog oruđa i raketiranjem iz dronova, izvestio je AP.

U nejtežem artiljerisjkom sukobu u poslednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana.

Sukob na osetljivoj jermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedelju, a bilans 3-dnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i 4 jermenska borca.

Sukob dve države oko oblasti Nagorno Karabah u Azerbejdžanu koji kontrolišu Jermeni uz podršku jermenske vlade traje od 1994. godine.

Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan da je pokrenuo sajber napad na veb sajtove jermenske vlade i upozorio da će vlada u Bakuu zbog toga snositi odgovornost uz "nepredvidive posledice".

Turska je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu s kojim je vežu duboki etnički i kulturni koreni, dok su Rusija i SAD, koji kopredsedavaju Grupom iz Minska OEBSA pokušavale da posreduju u postizanju sporazuma u konfliktu oko Nagorno Karabaha i osudile su ovu novu eskalaciju nasilja.

Ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba dve države izrazio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, a predstavnik generalnog sekretara UN Antonija Guteresa pozvao je na trenutnu obustavu vatre i deeskalaciju sukoba.

Video: Završena najveća bitka rata u Siriji: Alepo u poptpunoj kontroli vladinih snaga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA