Od korona virusa u svetu preminulo 3.000 zdravstvenih radnika

Amnesti internešenal je upozorio na neodgovarajuće uslove u kojima rade - nisku platu, dugo radno vreme i nasilje koje trpe

  • 0
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik

Foto: Tanjug/AP

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešanal saopšila je da je od posledica korona virusa preminulo 3.000 zdravstvenih radnika širom sveta i da se suočavaju s brojnim izazovima tokom pandemije.

Amnesti internešenal je upozorio na neodgovarajuće uslove u kojima rade - nisku platu, dugo radno vreme i nasilje koje trpe, navodi Al Džazira.

U izveštaju ove organizacije navedeno je da je u Rusiji preminuo najveći broj ovih radnika, njih 545. Nešto manji broj preminulih je u Velikoj Britaniji 540. Slede ih Sjedinjene Američke Države u kojima je preminulo 507 zdravstvenih radnika.

- Pandemija COVID-19 se sve više pogoršava u celom svetu. Zato apelujemo na vlasti da ozbiljno shvate zdravstvene i druge esencijalne radnike. Veoma je uznemirujuće videti da vlasti kažnjavaju radnike koji su nezadovoljni zbog uslova rada i kojima su ugroženi životi - izjavila je Sanhita Ambast iz Amnesti internešenal.

U Brazilu je preminuo 351 zdravstveni radnik, a u Meksiku i drugim latinoameričkim državama 248.

Lekari, medicinske sestre i drugi na društvenim mrežama često ukazuju na to u kakvim uslovima rade. Vlasti su na udaru kritika zato što nisu osigurale dovoljno zaštitne opreme za njih. Neki su suočeni s oštrim reakcijama vlasti, što podrazumeva hapšenja, pretnje i drugo - upozorili su iz Amnesti internešenala.

Tvrde da su zdravstveni radnici crne boje kože i etničkih manjina u Velikoj Britaniji, Indiji i Finskoj posebno marginalizovani.

Video: Lončar: U Srbiji je 70 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju, čak 500 u kućnoj izolaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA