≫ 

"SAD nikada neće ispuniti svoj cilj": Kina sprema odgovor Trampu posle ukidanja povlastica Hongkongu

Kinezi su istakli da Amerika nikada neće uspeti da ispuni svoj cilj

  • 4
Nacionalni narodni kongres, Kina, Peking, China's National People's Congress

Predsednik Kine Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Kina je saopštila da će uvesti sankcije protiv Sjedinjenih Američkih Država pošto je Donald Tramp potpisao ukaz kojim je kaznio Peking zbog “aktova opresije” u Hongkongu i ukinuo sve povlastice za taj grad.

- Američki zakon koji maliciozno tretira legislaturu nacionalne bezbednosti Hongkonga, preti uvođenje sankcija prema Kini i ozbiljno narušava međunarodno pravo i osnovna načela međunarodnih odnosa. Ovo je užasno uplitanje u pitanja Hongokonga, ali i u unutrašnje stvari Kine - saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

- Kako bi sačuvali interese zemlje, Kina će odgovoriti sankcijama protiv američkog osoblja i entiteta- dodao je se u objavi kineskih vlasti.

Peking smatra da je nedavno donet novi zakon o Hongkongu koji je naišao na kritike zapada, izglasan kako bi se zaštitio nacionalni suverenitet zemlje. Kina je potez Vašingtona okarakterisala kao pokušaj da se retorikom i kaznenim merama sabotira primena ovog zakona i istakla da Amerikanci "nikada neće uspeti da ispune svoj cilj".

Tramp je juče najavio da će ukinuti trgovinske privilegije, koje Hongkong ima u odnosima sa SAD. Neće biti više naklonjenog statusa nacije i neće biti posebnog trgovinskog statusa.

- Hongkong će ubuduće biti tretiran kao Kina, neće biti izvoza američke tehnologije - rekao je juče Tramp na konferenciji za novinare.

Hongkong je imao poseban status sa Sjedinjenim Američkim državama, pri čemu je bio oslobođen brojnih carina.

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su u poslednjem periodu sve veće. Naime, Tramp je optužio Kinu da je tajila od sveta prave razmere korona virusa. Takođe, sve su češće provokacije u Južnom kineskom moru, s obzirom da Amerikanci ne žele da dozvole da Kina postane “pomorska imperija”.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    15. jul 2020 | 11:04

    Preživeće Hong Kong i ovo. Doživeće novi prosperitet kao kineski grad koji je bio okupiran više od 150 godina od strane kolonijalne Britanije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA