≫ 

Rusija traži zatvor za 3 člana grupe optužene za ekstremizam: Hapšenje Ane i Marije izazvalo protest

Članovi grupe uhapšeni su 2018. godine zbog optužbi za stvaranje ekstremističke organizacije koja ima za cilj da svrgne vladu

  • 1
New Greatness omladinska grupa Rusija ekstremizam Foto: Tanjug/AP

Ruske vlasti su u utorak zahtevale zatvorske kazne za tri člana omladinske grupe optužene za stvaranje ekstremističke organizacije, u slučaju koji je izazvao bes javnosti i za koji se smatra da je politički motivisan.

Tužioci su od suda u Moskvi tražili da osude tri člana grupe pod nazivom "New Greatness" na šest, šest i po i sedam i po godina, a da se za ostala četiri člana grupe izreknu uslovne kazne između četiri i šest i po godina.

Članovi grupe uhapšeni su 2018. godine zbog optužbi za stvaranje ekstremističke organizacije koja ima za cilj da svrgne vladu.

Advokati odbrane tvrdili su da su policijski agenti na tajnom zadatku napisali radikalni program grupe, efektivno izmišljajući slučaj protiv mladih ljudi sa opozicionim stavovima, koji su se sastajali da bi razgovarali o politici.

Hapšenje dva najmlađa člana grupe Ane Pavlikove (17) i Marije Dubovik (19) izazvalo je masovan protest u avgustu 2018. godine, nakon kojeg su tinejdžerke stavljene u kućni pritvor.

Slučaj su kritikovali aktivisti za zaštitu ljudskih prava kao sjajan primer politički motivisane zloupotrebe ruskih zakona protiv ekstremizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    15. jul 2020 | 17:31

    Medju pravih Rusa nema neo-ekstremista,ovi i ne lice na Ruse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA