Filip iz Srbije oduševio Kineze: Govori mandarinski kao maternji, ali u kući priča samo srpski

Verujem da bi zemlje trebalo da nauče da sarađuju jedna sa drugom i da idu napred ka zajedničkom prosperitetu - kaže Filipović

  • 2
Filip Filipović Filip Filipović, Foto: Printscreen/Youtube/复旦大学 Fudan University

Diplomirani student iz Srbije Filip Filipović potpuno je prigrlio kineski duh, a iako fizionomijom ne podseća na ljude sa tog podneblja, ljudi bi upravo to pomislili s obzirom na to koliko dobro govori mandarinski.

Filipović (23) nedavno je završio školu za međunarodne odnose i javne poslove na Univerzitetu Fudan kao jedini strani student, a jezik uči već 18 godina. Filipović je diplomirao sa akademskim priznanjima, ali uprkos uspehu kaže da se ne razlikuje toliko do svojih kineskih kolega.

- Kao većina studenata, devet godina sam proveo u opštem obrazovnom sistemu u Kini i često sam morao cele noći da radim kako bi se pripremio za prezentaciju ili esej tokom mojih dana na univerzitetu - kazao je Filipović tokom ceremonije dodele diploma.

Dodao je da je bilo mnogo stranih studenata kao on koji su strastveno učili kineski i njenu kulturu, nadajući se da će ostvariti dublje veze Kine i njihovih otadžbina. Filipović je naučio kineski dok je bio u Srbiji zato što ga je otac, koji je studirao kinesku istoriju, religiju i filozofiju, poslao da pohađa privatne časove.

- Nastavnik me je naučio 100 kineskih karaktera. Mislio sam da su znakovi čudni i da su teški da se savladaju. Nastavnik bi mi spremio dezerte kako bi me stimulisao da učim - priseća se Filipović, a prenosi portal “China daily”.

Odlazak u Šangaj

Porodica se preselila u Šangaj 2005. godine zbog želje njegovog oca da sprovede istraživanje u Kini. Za razliku od većine stranaca, porodica ga je u pisala u lokalnu osnovnu školu umesto internacionalne.

- Moji roditelji su mislili da će boravak u toj okolini gde mogu da se igram sa lokalnom decom pomoći mom razvoju ovde - kazao je on.

Da bi mogao da isprati lokalnu decu, Filipović je upisao nekoliko kurseva, ali je imao časove i van škole.

- Nastavnici su me usmerali i podržavali. Međutim, oni su imali iste aršine kao i za kineske đake, što je bilo ključno u mom ubrzanom napretku. Život je bio težak u početku, ali sam zahvalan što su moji roditelji napravili ovaj izbor. To je bio najbolji način da shvatim novu kulturu i zemlju - istakao je Filipović.

- U početku nisam mogao mnogo da razumem niti da pričam kineski, pa sam pokušao da se sprijateljim sa drugima kroz košarku, jer je sport univerzalni jezik - dodao je on.

Kod kuće samo srpski

Da bi unapredio jezik i poznavanje kulture, Filipović je takođe gledao lokalne popularne TV serije kao što su “Home With Kids”, “Pleasant Goat” i “Big Big Wolf”. Takođe, pratio je vesti na državoj televiziji CCT. On danas govori mandarinski skoro kao maternji, a jedino mesto gde ga ne koristi jeste kod kuće.

- Moji roditelji samo govore srpski kod kuće, jer su zabrinuti da ću možda da zaboravim maternji jezik - kazao je on.

Filipović je pre četiri godine upisao Univerzitet Fudan jer ga zanima međunarodna politika. Tamo je napisao nekoliko tesktova o Kini i Balkanu, te je uradio analize za kineske istraživačke centre i kompanije. Takođe, prevodio je kineske dokumente sa srpske akademike.

Sistem vladavine

Ovaj Srbin je takođe učestovao u nekim aktivnostima koje su mu pomogle da stekne znanja o tome kako funkcioniše sistem vlasti. Na prvoj godini studija, odnosno 2017. godine, posetio je Kongres u Šangaju i učestovao u simulaciji kako funkcioniše ta ustanova.

Iste godine, učestovao je u pripremama za studentsko takmičenje o globalnom upravljanju, gde studenti sučeljavaju stavove o regionalnim pitanjima i na taj način stiču znanja. Sledeće godine je takođe učestovao na ovom takmičenju.

Bio je volonter 2019. godine na Drugoj konferenciji Unije škole za politiku i međunarodne odnose na univerzitetu. Pozvao je prodekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu Darka Nadića da prisustvuje konferenciji na Univerzitetu Fudan.

Filipovićevi doprinosi uticali su na to da dobije priznanja kao što su “Outstanding Model Student of Fudan University”, “China Development Bank Distinguished International Student Scholarship” i “Fudan University Boxue” stupendiju. On je takođe pomagao Generalnom konzulu Srbije u Šangaju tokom marta i aprila u jeku pandemije korona virusa.

Angažman u konzulatu i pomoć Kine

Tokom boravka u konzulatu, pomogao je Vladi Srbije i kompanijama da kupe medicinsku opremu u Kini, a takođe je organizovao da donacije iz Kine stignu u našu zemlju. Takođe, prevodio je dokumente sa sastanaka na srpski jezik.

Kaže da ga je tada ganulo to koliko su Kinezi dobronamerni i ljubazni, istakavši da je konzulat dobio na hiljade kutija zaštitne opreme od kineske zajednice.

- Kina je održala viziju društva u kojoj deli budućnost sa ostatkom čovečanstva. Prihvatila je otvoren stav prema svetu i pomogla je onima kojima je to bilo neophodno - kazao je Filipović.

Filip je otkrio da u septembru kreće master studije međunarodnih odnosa pri Univerzitetu Fudan i istakao da želi da unapređuje odnose dveju zemalja.

- Očekujem da ću pomoći u tome da se Kinezi bolje upoznaju sa ukusnim voćem, mesom i alkoholnim pićima iz Srbije. Mislim da je ovo odlična prilika za sjajne ekonomske bilateralne odnose - kazao je on.

- Verujem da bi zemlje trebalo da nauče da sarađuju jedna sa drugom i da idu napred ka zajedničkom prosperitetu, a to zahteva trud naše generacije - rekao je on.

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    15. jul 2020 | 18:03

    Svaka cast mladom studentu Filipu i roditeljima za sina genijalac. Takva mlada strucna deca nam trebaju u ambasadama sa jezikom Te zemlje. A, ne kao do sada po politickoj liniji?! Evo primera za veliko postovanjei da tog momka odmah Srbija primi na posao!!!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA